Lesy v kraji? Místo úniku před viry. Ale i velmi smutných pohledů

Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Je to jedno z mála míst, kde se dá docela pohodově třeba ve dvou aktivně odpočívat bez roušky. Les. Oáza klidu, čerstvého vzduchu a také relativního bezpečí. Jenže letos na jaře to moc pěkné pohledy nejsou.

Zkuste si udělat pěší nebo cyklistický výlet poblíž krajského města. Všude už bohužel téměř bez výjimky narazíte na těžkou devastaci. Vizovické nebo Hostýnské vrchy, Chřiby a také Beskydy či Javorníky.

Dosud nevídaná spoušť. Tři faktory. Následky tvrdých ataků vichru z nedávné doby, pak ovšem hlavně řádění kůrovce na smrkových porostech a taky intenzivní těžební činnost, jíž se můžeme jen stěží divit.

Na obranu decimovaných porostů se vydávají ve společnosti Lesy České republiky. Nabízejí brigády při nové výsadbě, budování oplocení i dalších činnostech. Nabídka pro studenty i lidi, kteří se dočasně ocitli bez zaměstnání a evidují je úřady práce.

Nabídku potvrzuje ředitelka Zlínského úřadu práce Miriam Majdyšová. „Ano, ta nabídka tu z Lesů ČR je, zájem se ale teprve rozbíhá, není velký,“ potvrzuje.

„Nabízíme za práci 120 korun na hodinu, ve Zlínském kraji jsme dosud uzavřeli smlouvy zhruba se třiceti lidmi, studenty i těmi, kteří se ocitli dočasně bez práce. Daleko větší zájem evidujeme v okolí Prahy a Brna, tam máme i pořadníky,“ upřesňuje Jouklová.

Lesní porosty, jejichž stav je na pohled momentálně opravdu velmi smutný, ovšem zdaleka nepatří jen zmíněné organizaci. Hospodaří v nich celá řada dalších subjektů.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x