Letadla (a dobří lidé) pomáhají

Pomoc pro Ukrajinu z Kunovic. Foto: archiv Marka Vašťáka
KUNOVICE - Už potřetí, a do konce týdne zřejmě ještě několikrát, se s helikoptérou doslova našlapanou humanitární pomocí vydal do Vyšného Nemeckého na slovensko-ukrajinských hranicích pilot Marek Vrašťák. Zároveň se do akce z letiště v Ostravě vydal i jeho kamarád. V záloze je připraven i letoun L-410. Náklady se zdravotnickým materiálem, potravinami či hygienickými potřebami pak míří auty do ukrajinského vnitrozemí.

Chvályhodná i obdivuhodná je iniciativa letců s akcí Letadla pomáhají.

„Myslím, že jsme se jen zapojili podle vlastních sil a přesvědčení. Pokud bude co přepravovat, jsme připraveni do konce týdne k další letům,“ hlásil před dopoledním startem z kunovického letiště Marek Vrašťák.

Dík podle něj patří hlavně Charitě Uherské Hradiště, ale i hasičům, městu Uherské Hradiště, kroměřížským junákům a mnoha dalším, kteří se na sbírce potřebných věcí podílejí.

„Máme mezipřistání na košickém letišti, kde doplňujeme palivo. Ve Vyšném Nemeckém složíme a vyložíme náklad. Pokaždé bereme zpět k nám lidi, kteří by měli při delším transportu třeba zdravotní problém. Navzdory některým názorům lidí, kteří nám z různých důvodů nepřejí, chceme s kolegy pomáhat, jak jen to bude možné,“ říká zkušený pilot.

Ten také oceňuje pomoc kamarádů z kunovického Aeroklubu i tamního leteckého muzea, ale i spousty dalších.

Podívejte se v naší fotogalerii, jak vypadal zatím poslední díl pomoci.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x