Letní svatby v kraji. Jasně dominují obřady v přírodě

Foto: Dohnalův mlýn
ZLÍNSKÝ KRAJ - Napřed si vymění prstýnky, políbí se a to hlavní je na svatbě splněno. Tak to v dubnu roku 1945 stačili udělat v kostele v Boršicích manželé Frantovi a vydrželo jim to přes 75 let, což je úžasné. O to ale teď nejde, svatby se konaly a konat budou. Jen se jaksi, a to dost výrazně, mění místa obřadů. Letos v létě je to u nás v kraji znát mimořádně.

„My máme letos v Koryčanech naplánováno zhruba 40 svateb, ale na tradičních místech, tedy v obřadní síni na radnici, anebo o kousek dál v kostele, je jich pramálo. Troufnu si říct, že snad 90 procent dvojic se bere v přírodě. Konkrétně o pár kilometrů dál na Dohnalově mlýně. Přičítám to mimo jiné touze po romantice, svateb v přírodě je evidentně rok od roku více a více,“ překvapuje paní starostka a oddávající Hana Jamborová.

Trend potvrzuje mluvčí Vsetína Jana Raszková.

„Když se bavím s matrikářkami, taky se docela divím. Obřady se letos v létě konají velice často na loukách, v zahradách, dokonce v lese, to aby se oddávající dobře obuli,“ říká s úsměvem.

Ve valašské metropoli konstatuje i jeden další nevšední jev.

„Už i církevní obřady se konají mimo chrámy, to je další trend tohoto žhavého léta,“ dodává Raszková.

V zajímavém tématu zajímavý pohled z turisty i svatebčany vyhledávaného Rožnova pod Radhoštěm.

„U nás se samozřejmě zamilovaní velmi rádi berou v přírodě, tedy přesněji řečeno v našem jedinečném Muzeu v přírodě. To je ale záležitost víceméně běžná. My ale naopak sledujeme jiný jev. A tím je po mnoha přírodních svatbách na nejrůznějších místech ve městě i za jeho branami návrat ke klasice do obřadní síně radnice,“ přidává další pohled mluvčí města Petra Graclíková.

Koryčany jsou ale v žebříčku svateb opravdu hodně vysoko a „trendy“.

„U nás je naprosto běžné, že si lidé vyberou přírodní lokalitu, a třebaže jinak nemají k našemu kraji vztah, řeknou si ano právě tady. Například nevěsta ze Slovenska si brala mladého pána ze západních Čech. A také se postupně mění termíny, sobota dále dominuje, ale není už jediným svatebním dnem. Oddávala jsem letos třeba v pondělí nebo ve čtvrtek,“ doplňuje paní starostka Jamborová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x