Letní Svět hlavolamů a logických her oslaví půl století Rubikovy kostky

foto: Inspirace Zlín
ZLÍN – Letní prázdniny se blíží a s nimi i Svět hlavolamů s logických her ve zlínském 14|15 Baťově Institutu. Dětem i rodičům představí hry podporující logické myšlení a kreativitu. Budou se luštit hlavolamy, rébusy nebo třeba Rubikova kostka, která letos slaví padesát let od svého vzniku.

Letní Svět hlavolamů, který i letos zabaví nejen děti, ale taky rodiče, začíná 8. července. V 14|15 Baťově Institutu bude denně otevřený všem zájemcům o logické hlavolamy, hry a smyslové hračky až do 30. srpna.

I letos jsme v Inspiraci Zlín vymysleli na léto zábavu pro malé i velké návštěvníky. V prostorách sálu 14|15 Baťova Institutu ve Zlíně vznikne letní Svět hlavolamů a logických her. Zvolili jsme velké množství logických skládaček a hlavolamů pro starší děti a dospělé. Další část bude zaměřená na nejmenší děti, které se seznámí s jednoduchými logickými hrami. Třetí část bude plná smyslových hraček,“ uvádí organizátorka akce Věra Stojar.

Velký sál bude věnovaný logickému myšlení a hlavolamům. Hry, které zde návštěvníci najdou, pocházejí ze sbírek Inspirace Zlín, která se podobným akcím věnuje už osm let. Hlavním hřebem letošního ročníku ale bude známá Rubikova kostka. Ta letos slaví půl století od doby, kdy ji na svět 19. května 1974 přivedl maďarský architekt a profesor designu Ernő Rubik. Od té doby se stala fenoménem známým po celém větě a uchvátila miliony lidí.

Další část se zaměří na malé děti, které zvládnou první logické hry už od dvou let. Připravené pro ně budou hry od Quercetti. Těšit se tak mohou na logické skládačky, kuličkové dráhy, kolíčkové kompoziční hry, piškvorky nebo stavebnice.

Ve třetí části představí společnost 3lobit senzorické stany jako ukázku multismyslového prostředí. Právě zapojení všech smyslů pomáhá ke zklidnění a prodlužuje dobu udržení pozornosti. Multisenzorické prostředí zapojuje všechny smysly – zrak, sluch, čich, hmat a chuť, ale taky celé tělo a rovnováhu. Speciální pomůcky jsou vhodné pro děti, dospělé i seniory, nebo třeba pro osoby se speciálními potřebami. V této části se tak návštěvníci seznámí s Inmurelaxem s tóny a vibrací, svítícími disky, světelnými kamínky, gelovými podložkami anebo tekutými hodinami.

Žijeme ve světě, který je přesycený možnostmi a podněty. Když porozumíme vnímání, pochopíme souvislosti a principy, jak smyslové podněty ovlivňují naši pozornost, paměť i stres. Když se naučíme nastavit prostředí, zlepšíme naši schopnost učení i regenerace. Na akci vám představíme jednoduché a užitečné postupy, aktivity a smyslové pomůcky, které zaujmou, pomohou zlepšit pozornost, zvládnout přetížení a snížit stresovou zátěž“, uvádí Dagmar Mega, lektorka smyslového hraní.

Doprovodné programy:

10. 7. od 15 do 16 hodin – Multisenzorické hraní, lektorka Dagmar Mega

21. 8. od 15 do 16 hodin – Multisenzorické hraní, lektorka Dagmar Mega

14. 8. od 15 do 18 hodin – Učíme se skládat Rubikovu kostku

28. 8. od 15 do 18 hodin – Učíme se skládat Rubikovu kostku

Otevírací doba: 8. 7. – 30. 8. 2024, denně od 10 do 18 hodin.

Vstupné: 100,- Kč, rodinné 300,- Kč, dětské skupiny 50,- Kč, ZTP, ZTP/P zdarma

Místo: 15. budova 14|15 Baťův Institut

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x