Léto bez festivalů? Zeptali jsme se pořadatelů

Foto: Ota Hofr
ZLÍNSKÝ KRAJ - Kvůli nouzovému stavu je ohroženo konání letních festivalů a koncertů. Klíčové budou závěry krizového štábu při zpracovávání plánů uvolňování opatření proti šíření koronaviru včetně omezení shromažďování, které se bezprostředně dotýká festivalů. Vyzpovídali jsme pořadatele festivalů Slovácké léto, Holešovská Regata a Masters of Rock, jak současná situace ovlivnila přípravy.

Jiří Daron, ředitel festivalu Masters of Rock

Pokračujete v přípravách na Masters of Rock?

Ano, přípravy běží, ale jestli festival bude moct proběhnout, tak to nyní nevíme.

Neuvažujete o zrušení nebo přesunutí termínu?

Samozřejmě pracujeme se záložním plánem, kdyby se festival nemohl konat ve stávajícím termínu, tak dojde k jeho přeložení na rok 2021, s tím, že děláme vše pro zachování skvělého programu, který se podařilo dát pro tento ročník dohromady. Takže pokud by se nemohl 18 ročník Masters of Rock konat v letošním roce, tak se přeloží na rok 2021. Vstupenky by zůstaly v platnosti.

Jak pracuje váš tým v nouzovém stavu? Dá se to zvládnout přes homeoffice?

Je to jak to je, naštěstí naše práce, pokud jde o přípravy, tak se dá dělat odkudkoliv.

Horší je to, že ten vrchol práce, a to je uskutečnění koncertu či divadelního představení, je v této chvíli zcela nemyslitelná věc…

Co byste vzkázal fanouškům?

Jsme všichni na jedné lodi – fanoušci, umělci, spousta firem spjatá s naším bussinesem, i my pořadatelé… A všichni si určitě přejeme, abychom brzy mohli kulturní vystoupení skutečně dělat a fanoušci se mohli zase přijít bavit! Snad to vyjde na Masters of Rock. Udržujte si dobrou náladu a buďte zdraví!

Michal Žáček, ředitel festivalu Holešovská Regata

Pokračujete v přípravách na Holešovskou Regatu? Neuvažujete o zrušení nebo přesunutí termínu?

Bohužel jako všechny festivaly a jiné kulturní akce, i my čelíme současné nelehké situaci. Nařízení vlády, které zcela respektujeme, nám neumožňuje nic jiného, než Desátou Holešovskou Regatu přesunout do „klidnějších vod“. Letos poprvé tedy Regata neproběhne v červnu, ale v září. Najít nový termín, který by vyhovoval všem domluveným kapelám, opravdu nebylo jednoduché. Jediným možným řešením bylo vměstnat Regatu do jednoho dne, kterým bude neděle 6. září. Program bude nabitý od ranních až do pozdně večerních hodin tak, abychom splnili divákům většinu toho, co jsme předem slibovali… Vystoupí tedy: MAREK ZTRACENÝ, NO NAME, ČECHOMOR (bohužel bez filharmonie), SUPPORT LESBIENS, MŇÁGA A ŽĎORP, VOXEL, VESNA, proběhne i přehlídka netradičních plavidel, přejezd lávky a platí i bohatý doprovodný program a oblíbený večerní tematický ohňostroj, zkrátka hlavní den Regaty tak, jak jej mají diváci rádi.

Z termínových či jiných důvodů z původního letošního programu vypadli a musíme oželet Vojtu Dyka a B-Side Band (kteří ale vystoupí na Holešovské Regatě 2021), Annu K a Laca Decziho.

Vstupenky zakoupené na původní červnový termín – jednodenní páteční i sobotní – platí na nové datum. Majitelům permanentek budeme přiměřenou část ceny kompenzovat vracením peněz v hotovosti přímo u vchodu v den konání, takže se nemusí bát, že by „přeplatili“. Podrobnosti ke vstupenkám zveřejníme nejpozději v příštím týdnu na našich stránkách a facebooku Holešovské Regaty. V předprodeji na nový termín zůstanou tedy jednodenní vstupenky za 450 Kč pro dospělé a 250 Kč pro děti od 7 do 15 let, prodávat se bude i zvýhodněná jednodenní rodinná vstupenka. Podrobnější informace ke změnám, kompenzaci nebo vrácení vstupenky zveřejníme v týdnu po Velikonocích na našem facebooku a webu.

Budeme moc rádi,  když nás naši fanoušci podpoří a přijdou i v jednodenním zářijovém termínu. Situace  není jednoduchá pro žádného pořadatele… a velikou podporou pro nás bude vstřícnost diváků, kteří přijdou i začátkem září do nádherného prostředí zámeckých zahrad v Holešově oslavit s námi – i když trošku „netradičně“ – desáté výročí rodinného festivalu Holešovská Regata.

Jak pracuje váš tým v nouzovém stavu? Dá se to zvládnout přes homeoffice?

Bohužel jsme odvětvím, které současná přísná opatření zasáhla nejvíce. Od března rušíme nebo přesouváme všechny naše kulturní i firemní akce, hledáme nové termíny a řešení. Je to pro nás složité období. Nezbývá nám než čekat a doufat, že se situace přežene co nejdříve, a že ji zvládneme nejen ekonomicky, ale především ve zdraví.

Co byste vzkázal fanouškům?

Především bychom chtěli všem popřát hodně sil a zdraví! Vážíme si podpory našich fanoušků a pevně věříme, že pro situaci mají pochopení a užijí si naše akce, ať už koncerty nebo Desátou Holešovskou Regatu, i v nových termínech…v klidnějších časech. Těšíme se na viděnou!  

Marek Pochylý, ředitel festivalu Slovácké léto

Pokračujete v přípravách na Slovácké léto? Neuvažujete o zrušení nebo přesunutí termínu?

V tuto chvíli nikdo z nás netuší, co bude na začátku prázdnin. Situace se vyvíjí, oficiální nařízení vlády zmiňují několik různých variant, jak se bude postupovat po uvolnění nejpřísnějších opatření. Pořádání hromadných akcí, mezi které patří i Slovácké léto, má v tuto chvíli velmi nejasnou budoucnost. A tak ani my nedokážeme říct, zda se Slovácké léto 2020 uskuteční.

Na přípravě každého ročníku Slováckého léta pracujeme už od zimy. V tuto chvíli některé přípravy musely logicky ustoupit důležitějším problémům. I proto jsme dosud nezveřejnili letošní headlinery. Nicméně vše udržujeme ve stavu, abychom se v případě, že se Slovácké léto uskuteční, mohli plynule navázat na intenzivní organizační práci.

O přesunu Slováckého léta 2020 v plném rozsahu neuvažujeme. Ve hře je i zkrácená verze festivalu v jiném termínu. Byla by zastoupena sportovní i kulturní část. Jinak už bychom těžko mohli hovořit o Slováckém létě.

Jak pracuje váš tým v nouzovém stavu? Dá se to zvládnout přes homeoffice?

Ano, my vlastně ani jinak nepracujeme. Akci s kolegy připravujeme při zaměstnání.

Co byste vzkázal fanouškům?

Že jim všem v tuto chvíli přeji především zdraví a klid. Že se na ně všechny těším na 13. ročníku Slováckého léta, ať už se uskuteční jakkoliv. A rád bych poprosil, aby festivaloví fandové podpořili kterýkoli svůj oblíbený festival, nejen Slovácké léto. Věřte, že letos to budou potřebovat víc než kdy jindy.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x