Léto drží formu, koupání, plavání u nás i u sousedů jedna báseň

Foto: zlin.cz
ZLÍN, PODHÁJSKA - Do zlínského plaveckého areálu na Hradské ulici si to během příměstského tábora šine správná partička patnácti možná dvaceti malých kluků a děvčátek, spolu s nimi tři mladičké vedoucí. Chuť léta a už dlouho trvajících prázdnin je na dětech docela znát. Nálada báječná a co víc...

„Já umím puavat,“ praví bezvadnou češtinou hošík, který se opravdu nestydí, jen mu probíhá výměna předních zoubků, proto to malé vychýlení. A já taky, přidává se o fous starší holčička. Děti se v tomto nadále horkém létě evidentně těší do vody.

Stejně tak ještě menší Ondra s tatínkem. „Já už taky plavu, je to bezva,“ říká šikovný klouček.

„No, ještě musí přidat, ale má se fakt k světu, jsem rád,“ říká hrdý táta Robert, který je sám vytrvalým a výborným plavcem.

Plaveckou družinu poněkud postaršuje Karel Kumst, dlouhá léta úžasný sportsmen, příklad pro jiné.

„Osmdesátku už mám pár let za sebou, tak přeci jen zvolňuji, moje denní dávka je 700 metrů, už nedávám dřívější kilometr tady v bazénu, ale obden si to vynahrazuji na otrokovickém Štěrkovišti, tam se plave opravdu báječně,“ povídá polysportovec, který se umí ohánět s tenisovou raketou, stejně tak je ale zdatným cyklistou. Inu se sportem se nestárne.

Na koupalištích, která spravuje zlínská Steza, je samozřejmě rušno.

„Nechci to zakřiknout, ale myslím, že jde o výborný rok, sluníčko nám přálo a přeje, deště bylo opravdu málo, chápu obavy ze sucha, ale pro nás podmínky výborné, ještě to určitě pár dnů vydrží, jak se tak dívám na předpověď počasí,“ komentuje horké léto zástupkyně ředitele Stezy Iva Rokosová.

Hodně Zlíňanů i lidí z našeho kraje míří jinam, často také do termálních vod u sousedů na Slovensku.

„My jsme dorazili z Třebětic u Hulína, zdravíme krajany,“ ozývá se v Podhájské nedaleko Nových Zámků manželský pár.

Voda je tu ochlazena na 38-39 stupňů, jinak vyvěrá v teplotě 80 stupňů z hloubky 1900 metrů. Lidé ji hojně vyhledávají pro vysoce léčivé účinky od průdušek přes klouby až po doléčování zlomenin.

V Podhájské letos otevřeli po dvou letech. Místní řešili spory s vypouštěním vody do potoka.

„To moc vítáme, ale našli jsme si jiné destinace, které jsou stejně kvalitní, třebaže méně známé. Velmi zajímavé je to v Poĺném Kesově u Nitry, stejně tak máme rádi třeba jen na otočku bližší Malé Bielice u Partizánskeho,“ připomíná možnosti u našich sousedů na Slovensku spokojená Jana Janíčková.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->