Léto na vrcholu, čas (ne)hojnosti je tu

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Léto je na vrcholu, lepší (rozuměj s ještě vyššími teplotami) už to nebude. Zahrádkáři sklízejí ostošest, některých komodit je opravdová hojnost, jinde žehrají na opeřené či bzučící sklízeče, každopádně platí, že je právě teď čas myslet na to, až se zima zeptá, co jsi zavařoval v létě...

Ale nejde jen o klasické konzervování. Třeba jako v případě paní Jarmily z Provodova. To je dáma, kterou osm křížků zdaleka nezastavuje v jejích každodenních aktivitách.

„Máme naděláno spoustu protlaku, kečupů, zavařuji i celá rajčata, společně s paprikami lečo, právě teď je čas zúročit práci na zahradě,“ vypráví s tím, že zrovna dokončuje guláš z pravých hříbků, které bude sušit, a ukládá je rovněž do mrazáku.

Stejně paní Jana, která má v téže obci specifický úkol. „Já jsem vyrazila na bedly, povedlo se, a až zkraje příštího roku dorazí z druhého konce světa na návštěvu dcera, budou smažené v trojobalu,“ dává návod na to, jak se dají použít houby.

Pěstitelé jablek si ovšem letos příliš vyskakovat nemůžou. Což platí v případě pana Milana ze Zlína rovněž o švestkách.

„Bohužel, do prvních jablek se mi dali sršni, ti dokážou za den hodně poničit úrodu, jablka pak padají na zem. Švestek je maličko, na pálení to letos nevidím, zbývají mi zatím dva stromy s hruškami, ještě je čas, tam to vypadá přeci jen lépe,“ vypráví pěstitel, který měl ale výbornou úrodu rajčat.

„Když vidím přetrvávající vysoké ceny v supermarketech a na tržišti, musím být spokojen, moje paní připravuje rajčata v mixéru, doplní petrželkou a máme nevšední a prý hodně zdravé osvěžení v parných dnech,“ dodává Milan.

Houbařské žně zřejmě kvůli znovu nastolenému suchu – snad jen přechodně – končí. Zajímavé je, že zatímco jedni houbaři si nemohou uplynulých deset dnů vynachválit, mladá paní Lucie úspěšná nebyla.

„My máme chatu v podhůří Javorníků a zatím jsme na rozdíl od mnoha známých žádné velké úlovky nezaznamenali, tak snad na podzim,“ dívá se dopředu s optimismem.

Zatímco v lese sklízejí převážně lidé, na zahradách na to nejsou sami.

„My jsme s tím tak nějak počítali, kanadských borůvek jsme sklidili velké množství, pak nám vydatně pomohli špačci a jejich kamarádi kosi, teď zase dozrávají další keře, takže beru misku a jdu na věc,“ přehlíží další úrodu paní Soňa.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x