Léto přeje odpočinku… a taky úrazům

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Zkuste se jen očkem mrknout - aniž byste patřili k pacientům - jak plné jsou ordinace úrazových ambulancí, kolik práce mají v těchto letních a zdánlivě klidných letních odpočinkových dnech lékaři a jejich kolegyně třeba na urgentních příjmech nemocnic v našem kraji. Je to opravdu přinejmenším pozoruhodné.

Čas prázdnin a dovolených totiž nebývale přeje úrazům všeho druhu. Příčiny jsou různé, vedle značné kumulace lidí třeba na nejrůznějších festivalech a zábavách ruku v ruce jde konzumace většího množství alkoholu a často i drog.

„Naši zdravotníci měli v posledních dnech plné ruce práce. Jsou případy banální, řekněme očekávané, tedy například pády z kola, případně karamboly na bruslích. Lidé si zraňují kotníky, hlavy, zápěstí, škála je opravdu pestrá. Ale právě teď se dějí i věci méně často vídané,“ konstatuje mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Dana Lipovská.

Poslední „lahůdkou“ byla třeba skutečnost, kdy se opakovaně zranil muž, který podlehl lákadlům „ohnivé vody.“ Tomu nestačilo jedno zranění hlavy.

„Na místě mu lehčí pád na hlavu ošetřili kamarádi. Ovšem neváhal a křepčil znovu tak, že spadl ještě jednou, a to už musel k nám do nemocnice,“ připomíná paní mluvčí.

Dodává navíc, že je nadále hospitalizován muž, kterého ve Vizovicích bezdůvodně napadl násilník, pobodal ho a ohrozil na životě.

„V tomto případě měl zraněný obrovské štěstí v neštěstí, nebyl totiž zasažen žádný z životně důležitých orgánů,“ říká Lipovská.

„Bohatá nabídka“ se vyskytuje také na chirurgických ambulancích.

„Docela jsem kroutil hlavou nad zraněním velmi dospělého muže, který si zlomil zápěstí poté, co si do sytosti zaskákal na trampolíně a prostě přecenil své gravitační schopnosti,“ vypráví zkušený zlínský lékař.

Mluvčí Uherskohradišťské nemocnice Lucie Sedláčková potvrzuje, že i na Slovácku si lidé v horkých letních dnech umějí zařádit.

„Případů je tolik, že často zdravotníci prostě nestačí ošetřovat a pacienti se pak hodně zlobí, že jsou v čekárně na urgentním příjmu déle, než by si mysleli. Samozřejmě, že lékaři a sestry musejí dávat přednost nejvážnějším zraněním, ošetříme každého, ale ne vždy je to možné hned,“ připomíná, že úrazů je v letním období víc než dost. A než mohou zdravotníci bleskově stíhat ošetřit.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x