Léto začíná. Už víte, kam na výlety?

Letní prázdniny jsou za dveřmi a je na čase promyslet, kam na výlety. foto: ZOO Zlín
VÝCHODNÍ MORAVA – Prázdniny se blíží, vládní opatření pomalu rozvolňují a je na čase promyslet plány na léto. Máme pro vás zajímavé tipy na výlety i netradiční akce.

„Jednotlivé destinace připravují pro turisty řadu zajímavých novinek, a především nejrůznější typy balíčků, výletů a služeb. Předností našeho regionu je krásná příroda v několika pohořích, od Chřibů, přes Hostýnské a Vizovické vrchy, Vsetínské Beskydy až po Bílé Karpaty. V krajině můžete trávit dovolenou na kole i pěšky, a přitom poznávat i řadu zajímavých turistických cílů, k nimž určitě patří významné kulturní památky. Odpočinek si užijete a energii načerpáte jak v krásných lázních, tak také v moderních wellness centrech a resortech,“ řekla ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zuzana Vojtová s tím, že nabídka je opravdu široká a pestrá.

Zlínsko a Luhačovicko

Ve zdejším regionu budou mít posvícení milovníci tradičních řemesel, historie, ale také ekoturistiky. Pokud zamíříte do okolí Valašských Klobouků, můžete si prohlédnout rodinnou farmu ve Vlachovicích, nebo Muzeum lidové kultury a tradic. Nezaostává ani hrad Broumov, který pro milovníky historie chystá řadu novinek. Pro malá pážata je zde nachystaná hradní bojovka, nebo si návštěvníci mohou užít hradního kumštování. Pro zaryté cyklisty se v moravsko-slovenském příhraničí chystá cyklostezka BELAVA. V budoucnu propojí povodí řeky Bečvy, Vláry a Váhu, ale pokud chcete vyrazit hned, některé úseky jsou již hotové. Odsud je to pak kousek například do lázní Luhačovic, nebo města Zlína, které láká na fenomén firmy Baťa a na krásnou ZOO v Lešné.

Valašsko

Pokud máte rádi dlouhé túry, doprovázené jedinečnými výhledy, region Valašsko si určitě zamilujete. Právě pro milovníky výšlapů vznikla Fotostezka Valachy. Kdo se navíc ještě rád pokochá pohledem z vrcholků skal, ocení jistě unikátní skalní stěny na okraji obce Lidečko. Jižně od Vsetína, nedaleko obce Pulčín, se pak nachází největší pískovcové skalní město v moravských Karpatech – Pulčínské skály. A když už budete na cestě, můžete se zastavit v Horní Lidči, kde najdete unikátní mechanický betlém. Máte rádi muzea? Tak to si jistě užijete návštěvu Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. A pokud zavítáte do Valašského Meziříčí, nenechte si ujít zajímavý program zdejší hvězdárny a 39. ročník folk-blues-beat festivalu Valašský špalíček, který se bude konat v červnu v areálu zámku Žerotínů.

Slovácko

Těžko byste hledali region, kde mají tradice a folklor takovou váhu, jako na Slovácku. Návštěvníci sem ale míří i za krásnou přírodou, sportem a netradičními zážitky. Například na Baťově kanále můžete lodí plout od Otrokovic až do Rohatce. Pokud se ale přece jen chcete dozvědět více o zdejším folklóru, unikátní zážitek vám poskytne Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, kde je možní vidět celou řadu zajímavých expozic a výstav. O pár kilometrů dál pak najdete Letecké muzeum v Kunovicích, které se chlubí řadou unikátů. Chcete si prohlédnout letoun, kterým přiletěli zlatí olympionici z Nagana? V Kunovicích se vám tahle jedinečná příležitost naskytne. Milovníci aktivního odpočinku mohou vyrazit do pohoří Bílých Karpat, kde vznikají značené trasy mezi Javořinou a Novou Horou. A malou zacházku si můžete udělat do Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě.

Kroměřížsko

Pobyty v historických centrech, jízda na koni v Chřibech, turistika a cyklistika v Hostýnských vrších, nebo prohlídka památek UNESCO. Zní to lákavě? Pak je pro vás region Kroměřížsko to pravé ořechové. V Podzámecké zahradě u zámku v Kroměříži se na červen a červenec chystají muzikály pod širým nebem a o víkendu 12. – 13. června proběhnou komentované prohlídky. TIC Kroměříž pak pro zájemce připravilo sérii tematických procházek po Kroměříži, kdy navštívíte zajímavá místa a zákoutí. Pokud chcete zamířit do muzeí, můžete ještě chvíli zůstat v Kroměříži, zavítat do Muzea v přírodě v Rytmicích, nebo navštívit větrný mlýn ve Velkých Těšanech. Zámek v Holešově představí Největší záhady a tajemství světa a Cestu do tvořivé mysli renesančního génia Leonarda da Vinciho. Dále se můžete svést historickým vlakem, který v létě o sobotách bude jezdit na trase Tovačov – Kroměříž. Pro turisty a cykloturisty jsou výchozími místy obce Holešov a Bystřice pod Hostýnem. Odsud můžete vyrazit například do Rajnochovic, na Rusavu, nebo do Chvalčova. Velmi atraktivní je hřebenová trasa dlouhá 32 kilometrů vedoucí napříč pohořím. Začíná na potním místě Svatý Hostýn, pokračuje před Skalný, Troják, kopce Marušku, Bludný, Píškovou a končí ve Valašském Meziříčí.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x