Lidé po povodních mohou začít opravovat domy i bez stavebního povolení

Ilustrační foto (Foto: Pixabay)
KROMĚŘÍŽ – Lidé nebo firmy, které zastihly nedávné záplavy, mohou začít s opravami svých domů bez toho, aby měli vyřízené stavební povolení. Stačí, když potřebné doklady předloží až v průběhu stavebních prací.

Po povodních se mnohým může stát, že jejich dům, kancelář, sklad nebo třeba prodejna bude potřebovat opravit. V takovém případě je možné začít s pracemi ihned, aniž by lidé nebo firmy měly předem vyřízené stavební povolení.

 „V případech zasažení živelnou pohromou je možné a v mnoha případech i vhodné, začít nemovitost rekonstruovat ihned, jakmile to jde, a potřebné doklady předložit až v průběhu provádění stavebních prací,“ informoval Josef Koplík, vedoucí radničního Odboru stavebního úřadu a životního prostředí.

Podle něj se ale škody na domech mohou někdy projevit až se zpožděním. „Obvykle se na zaplavených domech začnou objevovat praskliny až po opadnutí vody. Je pak nutné tyto praskliny opravit,“ dodává Koplík.

V Kroměříži bude tato informace pro obyvatele zásadní. Škody tady napáchaly hlavně menší toky, zejména Kotojedka a Zacharka. Voda zaplavila rodinné domy i průmyslové objekty. Co se majetku města týče, největší škody povodně napáchaly na domově pro seniory ve Vážanech. Jeho klienti se museli evakuovat a části z nich pomáhal krizovou situaci zvládnout psycholog.

Pro ostatní občany město v souvislosti se záplavami zřídilo speciální informační linku o sociální pomoci.

„Na čísle 720 841 762 se lidé dozví informace o dostupné sociální pomoci a o materiální podpoře. Pracovník na lince jim také pomůže s vyplněním žádosti o dávky, jako je mimořádná okamžitá pomoc, která lidem poškozeným záplavami může pomoci se zajištěním základních životních potřeb,“ popsal místostarosta Pavel Motyčka.

Pracovníci, kteří linku obsluhují, můžou volajícímu poskytnout taky konzultace a základní sociální poradenství.

„Občanům poradí s konkrétními situacemi a pomohou jim zorientovat se v možnostech a podmínkách sociální podpory,“ doplnil vedoucí radničního odboru sociálních věcí a zdravotnictví Radovan Klabal.