Lidé zatěžují urgentní příjem banalitami, třeba štípancem od komára

Na urgentním příjmu posílí o víkendu zdravotnický personál. Ilustrační foto
ZLÍN - Poštípání od komárů, spálená kůže po delším pobytu na slunci, opilost, chronické potíže, bolesti zubů – i takovými případy se zabývají zdravotníci Oddělení urgentního příjmu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Serveru Zlin.cz to oznámil PR specialista nemocnic Zlínského kraje Zdeněk Dvořák.

Lidé by se přitom měli na urgentní příjem obracet jen v závažných případech. Ostatní ze zdravotnického hlediska neurgentní stavy nebo banality by měli pacienti řešit třeba jen zakoupením vhodného léku v lékárně, případně se svými praktickými lékaři či stomatology v běžné pracovní době.

„Urgentní příjem je určený pro pacienty s náhlou změnou zdravotního stavu, kteří jsou v situaci, kdy potřebují akutní ošetření, protože jsou ohrožení na životě či zdraví. Opilecké stavy, poštípání hmyzem bez celkové reakce k tomuto typu zdravotních potíží nepatří. My se sice věnujeme každému příchozímu, ale tyto z našeho pohledu drobnosti nás často zdržují od opravdu závažných případů, které naši pomoc nutně potřebují,“ prohlásil Michal Pisár, primář Oddělení urgentního příjmu zlínské nemocnice.

Přestože se případy, které svou závažností nepatří na urgentní příjem, objevují celoročně, během letních měsíců jich výrazně přibývá. Jednou z hlavních příčin je zvýšená konzumace alkoholu. Zdravotníci tak řeší otravy, úrazy v opilosti, ale i následky chronického pití. Další z častých příčin jsou stavy spojené s dehydratací, zvláště u osob starších či méně soběstačných. „Apelujeme na pacienty, aby vždy dobře zvážili, jak je jejich problém závažný a zda skutečně vyžaduje návštěvu urgentního příjmu. Apelujeme na ně v zájmu skutečně vážných případů, které vyžadují ohleduplnost a náš co nejrychlejší zásah,“ vzkázal primář Michal Pisár.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x