Listopadové události roku 1989 v tehdejším Gottwaldově připomene projekt s názvem Samet v divadle ONLINE

ZLÍN - Deset velmi důležitých dní a jeden velký příběh, který odstartoval nelehkou cestu za svobodou. Nejenom v Praze se psaly novodobé dějiny v listopadu 1989. Sametová revoluce probíhala intenzivně také v dalších městech naší republiky, například i v tehdejším Gottwaldově. Připomeňte si to nejpodstatnější, a to díky projektu Samet v divadle ONLINE.

Asi není třeba zdlouhavě vysvětlovat, že revoluční dění se naplno rozjelo 17. listopadu 1989 v Praze, kde byli po povolené demonstraci k padesátému výročí uzavření českých vysokých škol studenti i další občané obklíčeni a zmasakrováni na Národní třídě. Netrvalo dlouho a jenom pár hodin po tomto zásahu zazvonil telefon v gottwaldovském Divadle pracujících, které bylo jedno z prvních “mimopražských”, kde se daly věci do pohybu. Sametová revoluce začala.

A právě tady začíná příběh knihy Samet v divadle, kterou napsal Jakub Malovaný společně s hlavními aktéry Listopadu v tehdejším Gottwaldově – s herci Rostislavem Markem, Ivanem Kalinou, herečkou Helenou Čermákovou, dramaturgyní Janou Kafkovou a scénografem Jaroslavem Čermákem.

Rok po vydání knihy vznikl unikátní projekt, který volně vychází z jejího příběhu. Samet v divadle ONLINE je internetový seriál, který v devíti dílech připomene to nejpodstatnější z revolučního dění v Gottwaldově.

“Oslovil jsem devět hereček a herců ze zlínského divadla, aby jednotlivé kapitoly – dny od 18. do 27. listopadu načetli. Vybrali jsme to podstatné, to nejzajímavější. Je potřeba si tyto důležité okamžiky naší historie připomínat. Vždyť svoboda není samozřejmost, o čemž se přesvědčujeme dennodenně,” říká k novému projektu jeho autor Jakub Malovaný.

Samet v divadle ONLINE uvítal i herec a člen stávkového výboru Rostislav Marek, který byl klíčovou osobou nejenom během revoluce v Gottwaldově, ale taky při tvorbě knihy: “Buďme solidární činem, slovem nebo jen myšlenkou s těmi, kteří ještě musí v tomto pandemickém nečase bojovat třeba za svobodu slova se zabedněnými náboženskými fanatiky, jako například ve Francii, nebo za svobodné volby s diktátorem v Bělorusku. A je toho mnohem, mnohem víc… Netušil jsem, jak křehká nádoba je ta svoboda.”

Zajímavostí je, že se do čtení zapojili herci mladí, kteří v době, kdy na náměstích zvonily klíče, ještě nebyli na světě, případně byli školou povinní a tak o politickém dění neměli přílišné ponětí.

První díl odstartuje ve středu 18. listopadu ve 20 hodin a celý projekt poběží do 27. listopadu, tedy do dne, kdy před jednatřiceti lety na celém území Československa proběhla generální stávka.

Samet v divadle můžete sledovat na několika facebookových kanálech, kromě stránky Jakub Malovaný Publicista poběží také na profilu Festivalu svobody ve Zlíně nebo na profilu Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x