Luhačovice chtějí být i letos hlavním centrem turistiky v kraji

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Luhačovice)
LUHAČOVICE – Luhačovice budou usilovat o to, aby i letos byly po náročném loňském roce opět lídrem turistického cestovního ruchu v kraji. V tiskové zprávě to uvedl starosta Marian Ležák. Nyní jsou kvůli epidemii koronaviru zavřené hotely a návštěvníci přijíždějí na lázeňské pobyty pouze v menším počtu za specifických podmínek.

Zavřené hotely jsou jedním z mnoha opatření zavedených vládou kvůli koronaviru. Starosta přesto věří, že se i letos podaří město naplnit návštěvníky stejně jako v jiných letech. „Luhačovice najdou lidé přichystané tak, jak je znají. Tedy s krásně upravenými ulicemi a jedinečnou atmosférou. Rádi bychom se přiblížili i letos k číslům, která dokazují, jak důležitým je pro turistiku Zlínského kraje právě naše lázeňské město,“ uvedl Ležák.

V roce 2019, který nebyl ještě ovlivněný dopadem současných omezení, tvořil podle Českého statistického úřadu počet přenocování v Luhačovicích více než čtvrtinu všech přenocování ve Zlínském kraji. „Mimořádný zájem návštěvníků jsme zaznamenali i v roce 2020, ale bohužel jen v letních měsících, kdy neplatila tvrdá vládní opatření,“ poznamenal starosta.

Význam Luhačovic pro cestovní ruch Zlínského kraje a jeho popularitu mezi návštěvníky dokládají podle mluvčího Luhačovic Nikoly Synka i další čísla ze statistik Českého statistického úřadu za rok 2019. „Celkový počet přenocování v Luhačovicích byl 597 621, což je 26 procent v rámci Zlínského kraje. Zajímavý je i počet lůžek obsazených návštěvníky. V Luhačovicích to bylo 3242,“ dodal Ležák.

Zájem je i o celé území spadající pod Luhačovice jako obec s rozšířenou působností. „V tomto případě zde bylo za rok 2019 počet přenocování přes 824 tisíc, což je 36 procent ze všech přenocování ve Zlínském kraji,“ nastínil starosta.

Zajímavé je podle Synka i srovnání průměrného počtu nocí, které při přenocování stráví návštěvník v regionu. Pro samotné Luhačovice připadá na návštěvníka průměrně 6,3 noci, pro obec s rozšířenou působností je to 4,9 a pro Zlínský kraj 2,8 noci. „Vypnutí“ cestovního ruchu ve značné části minulého roku, ale i letos, samozřejmě považuje starosta Luhačovic za velký problém. „Trpí tím u nás naprostá většina podnikatelů, protože turistický ruch a navazující služby jsou základem místní ekonomiky. Samozřejmě nesrovnatelně nižší výběr daní a poplatků z cestovního ruchu má negativní dopady na rozpočet a údržba města funguje na hraně finančních možností. O to více se těšíme, až si všichni návštěvníci budou moci zase Luhačovice vychutnat plnými doušky bez zásadních omezení a ocení připravenost města. Luhačovice chtějí být pro všechny návštěvníky i v roce 2021 vyhledávaným místem klidu a pohody,“ řekl Ležák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x