Luhačovice zvýšily podporu sociálních služeb, dají 640 tisíc

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Luhačovice)
LUHAČOVICE – Luhačovice dají letos na podporu sociálních služeb 640 tisíc korun. Je to o třetinu více než loni, řekl serveru Zlin.cz mluvčí radnice Nikola Synek.

Navýšení podpory má podle místostarosty Jiřího Šůstka dva důvody. „Jednak vychází z požadavků Komunitního plánu sociálních služeb obce s rozšířenou působností Luhačovice pro roky 2020 až 2022, ale především takto chceme reagovat na stávající složitou situaci způsobenou pandemií. Ta má dopady i na jednotlivé poskytovatele,“ uvedl Šůstek.

Navýšení finanční podpory podle něj dává městu jistotu udržení základní sítě sociálních služeb ve městě. „Proto jsme poskytnutí více prostředků schválili i v době, kdy v rozpočtu hledáme úspory a omezují se některé investice,“ doplnil místostarosta.

Podle něj i podpora sociální oblasti naráží na finanční náročnost. „Snažíme se na základě komunitního plánu nastavit vše tak, aby obyvatelům města a celého území obce s rozšířenou Luhačovice síť a dostupnost sociálních služeb co nejvíce vyhovovaly. Zároveň jsme ale schopni na podporu sociálních služeb vyčlenit jen prostředky, které jsou v našich možnostech,“ řekl Šůstek.

Podmínkou pro poskytnutí podpory je vždy i to, zda je sociální služba zařazena do Základní sítě sociálních služeb Zlínského kraje. Převážná část dotací města na sociální služby půjde tradičně Charitě Luhačovice, která je na Luhačovicku největším poskytovatelem sociálních služeb. Mezi další podpořené organizace patří například Domov pro seniory Luhačovice nebo Sociální služby Uherské Hradiště, které v lázeňském městě provozují chráněné bydlení.

Při zpracování návrhu rozpočtu na rok 2021 byl vedle vypsaného dotačního programu města projednán s jednotlivými poskytovateli sociálních služeb i předpokládaný náklad na poskytované služby především ve vazbě na počet uživatelů těchto služeb. „Část financí, kterou zastupitelé schválili, je vyčleněna jako rezerva, která bude rozdělena mezi poskytovatele podle potřeby v průběhu roku,“ poznamenal Synek.

Vedle podpory poskytovatelů sociálních služeb město i nadále financuje projekt Senior taxi Luhačovice. „Je velice potěšitelné, že se každý rok zvyšuje počet seniorů, kteří tuto službu využívají,“ sdělil místostarosta.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x