Lukovský domov pro seniory má novou zahradu

Foto: Jiří Balát
LUKOV – Za účasti představitelů Zlínského kraje byla před pár dny slavnostně otevřena nově upravená zahrada Domova pro seniory v Lukově, který je krajskou příspěvkovou organizací. Vznikla tam takzvaná klidová venkovní zóna, která bude sloužit obyvatelům domova, včetně těch imobilních, a také jejich blízkým, sdělila serveru Zlin.cz Helena Mráčková ze zlínského hejtmanství.

Investicí za více než sedmi milionů korun, na niž Zlínský kraj přispěl téměř pěti miliony, získali klienti domova pěkné a příjemné venkovní prostory, přizpůsobené různým pohybovým omezením seniorského věku.

„Jsem moc rád, že s vámi můžu být venku na této krásné zahradě a na sluníčku, které nám všem dává energii, udělalo se tady hodně práce,“ řekl hejtman Jiří Čunek a poděkoval ředitelce Michaele Procházkové za realizaci díla. Hejtman také zasadil keřík magnólie, kterou domovu věnoval.

Na zahradě byla postavena nová pergola, byly provedeny rozsáhlé terénní úpravy, vytvořeny zpevněné chodníky a vysázeny okrasné rostliny, které byly v mnoha případech darovány občany na základě výzvy paní ředitelky. 

Zahrada lukovského domova byla dříve vzhledem ke svému kopcovitému terénu pro značnou část obyvatel nedostupná. Proto se k venkovnímu posezení uchylovali zejména před hlavní vstup do budovy domova, který je však umístěn v blízkosti frekventované hlavní silnice. To s sebou nese jednak hlučnost a prašnost, ale i riziko úrazu u rušné komunikace.

„Proto jsme investovali do revitalizace zahrady, která klientům nyní poskytuje nové možnosti vyžití a odpočinku. Kromě toho byl vybudován i spojovací krček mezi domovem a objektem bývalé kotelny, kde mají prostor pro relaxaci, přičemž výškový rozdíl překonává nový výtah,“ uvedla radní Michaela Blahová, zodpovědná za sociální záležitosti, rodinnou politiku a neziskový sektor.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x