Malárie, přestřelka, vězení nebo mléko smíchané s kravskou močí. I taková byla expedice Z101 po stopách Hanzelky a Zikmunda

Foto: archiv Tomáše Vaňourka
ZLÍN - Život s domorodci, malárie, přestřelka i vězení. To vše zažil cestovatel Tomáš Vaňourek, který tři roky brázdil Afriku ve stopách legendárního dua Hanzelky a Zikmunda.

Malárii měl čtyřikrát, pak už to přestal počítat. Expedice Z101, kterou Tomáš Vaňourek odstartoval před třemi lety, nebyla vůbec jednoduchá. Naštěstí se ale v pořádku vrátil do své domoviny.


Situace, které nás v Africe čekaly, byly nebezpečné. Zažili jsme začátek války v Súdánu, byl jsem terčem přestřelky, několikrát jsem byl ve vězení. To byly ty negativní věci, které byly ale naopak vykompenzovány spoustou pozitivních zážitků,“ popsal cestu Tomáš Vaňourek.


Během 74 000 km dlouhé trasy se snažil jet ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda z roku 1947, což se nakonec i přes všechny skeptické názory podařilo zrealizovat. A co víc… putování si ještě rozšířil. Co však bylo těžší, než se mohlo zdát, bylo udržení se v dobré fyzické kondici.


„Kolikrát jsme měli různé exotické nemoci, u kterých jsme radši ani nezkoumali, co jsou zač. Různé záněty kůže, chvíle, kdy člověk nemá ani dezinfekci, i když by to bylo na šití, ale v Africe to léčíte pouze bylinami. To je realita života v Africe. Když se přes to člověk přenese, je to pak v pohodě,“ usmíval se Vaňourek.


Intenzivní byly také zážitky ze života mezi domorodci. Vyhnout se dobře míněné radě „nejíst jejich jídlo, protože může být plné bakterií“ se však Tomášovi nepodařilo dodržet.

„V jižním Súdánu v kmeni Mundari jsem po několika dnech už opravdu šilhal hlady, tak mi přinesli čerstvě nadojené mléko z krávy, což bylo dost nebezpečné už samo o sobě, ale přesto jsem ho vypil asi litr. Když jsem jim říkal, že mi to mléko přijde trochu kyselé, tak mi vysvětlili, že to míchají s kravskou močí, aby nezkyslo. To už je ale chvíle, kdy to máte v sobě a nic s tím neuděláte,“ vzpomíná na africké dobrodružství Tomáš Vaňourek.

Teď čeká Tomáše řada přednášek pro školy i pro veřejnost a plánované pokračování dokumentu Cesta vody, s nímž udělal v jižní Africe podle svých slov díru do světa.

Když ten dokument filmaři viděli, začali vnímat problém Afriky s vodou. Tedy problém týkající se jejich vlastní půdy, o kterém vůbec nevěděli. Byli překvapení, že my Evropani to dokážeme zmapovat lépe než oni,“ dodal Vaňourek.

Ačkoli si mladý cestovatel konečně může užívat pohodlí a komfortu domova, už teď plánuje další expedici. Jedna z nich povede určitě zpátky do Afriky, kam se vrátí pro vůz, který ho na cestách provázel.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x