Maminky jsou překvapené spíše příjemně, říká první porodní asistent Baťovy nemocnice

Porodní asistent Alexandr Koranda. Foto: KNTB
ZLÍN – Kolektiv porodních asistentek na Gynekologicko-porodnickém oddělení Baťovy nemocnice rozšířil a především ozvláštnil mužský element - vůbec první porodní asistent v KNTB! Podle statistik by měl být čtrnáctým takovým v České republice.

Alexandr Koranda doteď pracoval ve zlínské krajské nemocnici na urgentním příjmu jako praktická sestra a práce ve zdravotnictví zdaleka nebyla jeho první volbou.

Vůbec jsem si nedovedl představit, co ta práce obnáší. Směřoval jsem původně na IT obor, ale po neúspěšném přijetí jsem zkusil zdravotnickou školu. Díky odborným učitelkám na praxích, které nám předávaly své zkušenosti, se mi zdravotnictví zalíbilo a zůstal jsem. Obor mě začal natolik bavit, že jsem přešel ze studia ošetřovatele na maturitní praktickou sestru,“ konstatuje s úsměvem Alexandr Koranda.

Sympatický mladík dodává, že po ukončení studia se ještě hlásil na obor dětská sestra, který ten rok neotevřeli. „Nejblíž tomu mi přišel obor porodní asistence, líbila se mi ta různorodost i fakt, že budu pomáhat ženám u těch nejkrásnějších životních okamžiků,“ prozradil Alexandr.

Novopečený porodní asistent si pochvaluje také kolegyně, se kterými se již potkával během své praxe na Gynekologicko-porodnickém oddělení Krajské nemocnice T. Bati. Z nelékařského zdravotnického personálu je ve zlínské porodnici jediným mužem. Nastávající maminky jsou tak často překvapené.

Během praxí ani teď po nástupu jsem nikdy nezažil žádné negativní reakce, spíše naopak. Nejdříve překvapení, pak dotazy, jestli nejsem medik nebo lékař. Po vysvětlení a představení, kdo jsem a co dělám, jsou ženy naprosto v pohodě a některé to berou spíše jako plus,“ říká Koranda.

Dosavadní práci a zkušenost na urgentním příjmu považuje Alexandr Koranda za velmi prospěšnou i do budoucna na porodním sále.

Některé porody jsou rychlé, jiné delší, komplikovanější. Porod je okamžik, který si žena pamatuje celý život, na to myslím, když se o ni starám. Je to moc pěkná práce, i vše okolo porodu jako masáže, aromaterapie, můžeme si povykládat, navázat kontakt před porodem, rodičky mají různá přání a já se snažím je v rámci možností vyplnit. Tou nejlepší odměnou je pak spokojenost maminky, jejího partnera i malého mimča,“ dodává porodní asistent Alexandr Koranda.

Podle dat Českého statistického úřadu bylo doposud v České republice 13 porodních asistentů. Alexandr Koranda je čtrnáctým.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x