Mariánský sloup na valašskomeziříčském náměstí je jako nový

Foto: Město Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Slavnostního odhalení a znovuvysvěcení po odborném restaurování se dočkal Mariánský sloup na náměstí ve Valašském Meziříčí. Opravou sloupu s nejstarší kamenosochařskou památkou ve městě se definitivně završila rekonstrukce náměstí, která z velké části skončila už loni v září.

Obyvatelé Valašského Meziříčí se vloni dočkali nového náměstí po 16 měsících prací a především po 60 letech dlouhého čekání. S náklady bezmála 64 milionů korun šlo o jednu z nejvýznamnějších investic ve městě za poslední roky.

V tom, že se práce povedly, nás utvrdil také úspěch v soutěži Historické město roku 2022, kde jsme obsadili stříbrnou příčku. Přesto jsme měli k náměstí ještě jeden dluh v podobě zrestaurování Mariánského sloupu,“ řekl starosta Robert Stržínek.

Spolu s náměstím se totiž radnici podařilo restaurovat pouze jednu ze dvou dominant náměstí, kterou je socha sv. Floriána. Vzhledem k náročnosti prací muselo město počkat na volné kapacity restaurátorů.

Prací se zhostil Petr Lacina s kolegy a stejně jako v případě sochy svatého Floriána odvedl skvělou práci, která jistě vydrží další desítky let. Jsem moc ráda, že jsme nyní mohli opravený Mariánský sloup představit veřejnosti a nechat znovu vysvětit. Stalo se tak symbolicky právě na svátek Zasvěcení Panny Marie v Jeruzalémě,“ vysvětlila místostarostka Yvona Wojaczková.

Původní socha Panny Marie, která zdobí vrcholek sloupu, pochází zřejmě z roku 1680 a pořídit ji údajně nechala Františka Eleonora Podstatská z Prusinovic, manželka Bernarda Ferdinanda ze Žerotína. Zároveň se traduje, že sloup mohl vzniknout jako poděkování za záchranu města v době tureckého vpádu v roce 1663.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x