Martinské hody… o důležité body

Foto: FC Zlín
ZLÍN - Hurá na husu... nejen. Hlavně ve Zlíně na Martina hurá na fotbal. V sobotu od patnácti hodin hostí Zlíňané Jablonec. Ten naposledy porazili v dubnu 2008. Patnáct a půl roku se to v lize nepovedlo, pravda, Zlín v ní také v letech 2009 - 2015 absentoval. Tehdy vyhrál dvěma góly Šmahaje a jedním Vyskočila na jablonecké Střelnici 3:0. A po 25 kolech poskočil do klidného středu tabulky.

Dnes je vše jinak. Zlín je stále poslední, ale jde výkonnostně a výsledkově nahoru. Už tři soutěžní zápasy nedostal brankář Dostál gól. Možná ví, že to za pár dnů bude patnáct let, co naskočil v první lize do zlínské branky poprvé.

„Neskutečně to letí, užívám si každý zápas, snad se zadaří i proti Jablonci, který ne a ne porazit, teď by se to tedy moc hodilo, prchli bychom z posledního místa tabulky,“ ví moc dobře dvaatřicetiletá opora ševcovského týmu.

Minule v Pardubicích se blýskl premiérovým a hned rozhodujícím gólem v dresu Zlína devatenáctiletý talent Alexandr Bužek. „Těžko popsatelný pocit, vždycky jsem o tom snil, musíme makat dál,“ má šikovný kluk jasno.

„Velice pracovitý, to na něm mimo jiné oceňuji. Ale zároveň připomínám, že i přes úspěchy poslední doby jsme ještě nic velkého nedokázali, každý zápas, každou jeho minutu musíme odmakat, odměna přijde,“ věří trenér Bronislav Červenka.

Část výtěžku ze vstupného na utkání jde na zlínskou onkologii, další důvod pro fandy, proč nezůstat doma.

Stejně těžká, možná ještě těžší šichta čeká v neděli Slovácko. To míří do Plzně, kde to má těžké každý. Domácí navíc srší úspěchy v Konferenční lize, ale naposledy doma padli s Karvinou.

„Jiný zápas, Plzeň je silná vždycky, pozor si musíme dát úplně na každého hráče. Samozřejmě, zažil jsem tam nejlepší časy kariéry, teď by ale bylo fajn trošku jim tu pohárovou euforii zmrazit,“ těší se na nedělní odpoledne do Štruncových sadů Milan Petržela. Mimochodem, měl by nastoupit ke 496. zápasu v lize, absolutní rekordman.

Zkušenosti z plzeňského dresu má i asistent trenéra Svědíka Jan Baránek. Jeho kariéru hodně předčasně ukončilo vážné zranění, s nadějně rozjetou kariérou skončil, když mu ještě nebylo ani pětadvacet. Teď trénuje Milana Petrželu, chlapíka staršího téměř nachlup přesně o deset let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x