Maxijedlík Jaroslav Němec: přes týden jím jako každý jiný

Maxijedlík Jaroslav Němec. Foto: archiv Jaroslava Němce
KUNOVICE - Působí jako zjevení, jako magnet pro ty, kteří mají rádi neobvyklé "žroutské" kousky. Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky v Pardubickém kraji udivuje nejen svým apetitem a schopností pozřít vše, co je na stole, ale mimo jiné i svojí postavou. Docela střízlík, na první pohled byste mu jeho schopnosti neuvěřili. A přitom se tento sedmačtyřicetiletý borec v oboru pořád a pořád zlepšuje.

Na gastrofestivalu v Kunovicích byl vítaným hostem a znovu přesvědčil, jak skvělou formu má. Jídelníček nebo lépe řečeno jídelník byl v areálu Jízdy králů nevoňavý. Tak jako celá sobota muže, který si zaslouženě říká maxijedlík.

Copak jste si dal, vážený pane?

Nejdříve jsem spořádal dvě kila žabích stehýnek. Pak to teprve začalo „vonět“. Na meníčku bylo asi nejsmradlavější ovoce světa durian a zlatým hřebem byla kompletní plechovka kvašených a fakt páchnoucích baltských sleďů, což je pokrm pro otrlé a říká se mu surströmming.

Ze Slovácka jste zamířil domů?

Ještě ne, když už jsem vážil cestu, nebylo od věci stavit se v Brně, kde jsem večer vyhrál soutěž v pojídání olomouckých syrečků

My tady na Zlínsku ctíme Vizovické trnkobraní, znáte akci dobře?

Samozřejmě, na počátku mého jedlictví byla přihláška do kvalifikace na Trnkobraní, ale je fakt, že se mi tam nikdy nepovedlo vyhrát. Uvidíme, není všem dnům konec.

K jídlu máte vztah jako nikdo jiný. To ale musí takříkajíc lézt těžce do peněz. Nebo ne?

No, ono je to tak, že já během týdne jím úplně lehce, jako běžný člověk, to jen na soutěžích podávám extrémní výkony.

Umíte vlastně vařit?

No jejda, jsem vyučený kuchař, zvládnu leccos, jen bych jaksi nechtěl vařit v takovém množství, které dovedu spořádat.

Copak vám chutná nejvíce?

Absolutně si nevybírám, umím zbaštit červy, tlačenku, koláčky, jitrnice, řízky, knedlíky, no nač si vzpomenete. Vše v rekordních časech a množství.

Já myslím zcela mimosoutěžně.

No tak to je těžký výběr, ale mohu říct, že mám hodně rád klasické halušky s brynzou a se slaninou.

Lékaři varují, tohle není zrovna zdravé.

Chodím na pravidelné preventivní prohlídky, jsem zdráv a vesel. A mám prostě vynikající spalování. Metabolismus jede, jak má.

Kampak se chystáte kupříkladu v létě. To máme zmíněné Vizovice…

Trnkobraní mne fakt láká, ale rýsuje se tam časová kolize. V Las Vegas je světová soutěž nejlepších světových jedlíků v pojídání hot dogů. Snad to nějak skloubím dohromady.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x