Medvěd Jiří se do ostravské zoo přestěhuje nejdříve letos na podzim

Medvěd Jiří se brzy přesune do ostravské zoo. Foto: Státní zámek Konopiště
ZLÍN – Medvěd Jiří, který od roku 2011 obývá zámecký příkop na Konopišti, se už brzy přesune do rozlehlého výběhu v Zoo Ostrava. V tomto týdnu se uskutečnilo on-line setkání, během něhož vedení zlínské zoo společně se zástupci Národního památkového ústavu řešilo postup a spolupráci v souvislosti s plánovaným transportem zvířete.

Jedním z hlavních bodů společné on-line schůzky byl termín přesunu medvěda ušatého. Národní památkový ústav už dříve deklaroval, že bude usilovat o to, aby k němu nedošlo před koncem hlavní návštěvnické sezóny.

Ze strany zoo byli zástupci Národního památkového ústavu ubezpečeni, že plánovaný přesun medvěda proběhne nejdříve na podzim letošního roku,“ informovala Zoo Zlín.

Nyní začnou přípravy transportu medvěda, které budou ve společné režii zlínské a ostravské zoo.

Budeme také v úzkém kontaktu s pracovníky státního zámku Konopiště, kteří o medvěda pečovali. Pro nás i pro ostravské kolegy budou velmi cenné jejich postřehy a chovatelské zkušenosti za období, kdy náš medvěd pobýval na Konopišti,“ uvedl ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Z videohovoru podle Horského vyplynulo, že všichni účastníci chtějí pro medvěda Jiřího to nejlepší a mají zájem na tom, aby přípravná fáze i samotný přesun proběhly se zaručením maximálního komfortu pro zvíře.

Při převozu bude naší prioritou vyhnout se uspání medvěda, pokud nám to samozřejmě podmínky a okolnosti dovolí. Samotná příprava transportu je otázkou několika týdnů,“ zmínil Roman Horský.

Ještě před transportem navštíví zástupci Zoo Zlín spolu s pracovníky ostravské zoo státní zámek Konopiště, kde společně s kastelánkou a chovatelem zavítají k výběhu medvěda.

Národní památkový ústav respektuje rozhodnutí vlastníka medvěda a oceňuje jeho snahu zajistit převoz s maximální péčí o zvíře. Jsme připraveni spolupracovat s odborníky ze Zoo Zlín a Zoo Ostrava na přípravě i samotném přesunu medvěda. Věříme, že tomu napomohou i cenné zkušenosti s jeho chovem na Konopišti,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

--> --> --> --> -->