Medvědí máma na Vizovicku. I s medvíďaty

V těchto místech lidé medvědy zahlédli. Foto: zlin.cz
BRATŘEJOV - Hlavním tématem debat lidí ve vesnicích pod hřebeny Vizovických vrchů je teď - zřejmě jen dočasný - pobyt statné medvědice se dvěma malými huňatými potomky. Už v sobotu je v okolí Bratřejova zahlédl místní občan při procházce s dětmi.

Myslivci pak na dvou místech odhalili takzvaný záleh, tedy skutečnost, že si medvědice s potomky udělala dvě malá odpočívadla. Pak se zřejmě vydala směrem na hřeben a pokračovala dál.

„My jsme tu zprávu nebrali vůbec na lehkou váhu, pokud vím, stejně informovali v místním rozhlase o potenciálním nebezpečí kolegové z vedení obcí ve Lhotsku, Vysokém Poli i jinde. Varování jsme směřovali k lidem také přes sociální sítě,“ sdělil starosta Bratřejova Richard Zicha.

„Medvědi se v nepravidelných intervalech zatoulají do našich končin ze Slovenska, ale aby se objevila samice s mláďaty, to si opravdu nevybavuji,“ komentoval situaci dlouholetý ochránce přírody Milan Orálek, který působí ve Valašském Meziříčí.

„Žádné škody jsme zatím nezaznamenali, myslím, že už jsou zvířata daleko odsud, ale pořád platí, aby byli lidé a třeba také chovatelé ovcí obezřetní,“ dodal starosta Zicha.

Orálek připomněl, že nejslavnějším medvědem na našem území byl Míša z Brodské, jehož se podařilo nalákat do klece v roce 2000.

V roce 2018 působil v širokém valašském teritoriu statný kus, který byl postrachem chovatelů ovcí, ale mimo jiné si pochutnával i na medu.

„Každopádně opakuji, že jde tentokrát vzhledem k doprovodu zřejmě dvou až tříměsíčních mláďat o velmi raritní situaci,“ ohlíží se za medvědí návštěvou Milan Orálek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x