Menza UTB si odnáší zlato z mezinárodního mistrovství

foto: Petr Zmek, Česká zemědělská univerzita v Praze
ZLÍN – Třetí ročník Mezinárodního mistrovství menz se letos premiérově konal v Potravinářském pavilonu Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze za účasti pěti soutěžních týmů. A toto prostředí očividně vyhovovalo kuchařům ze zlínské menzy, protože si z klání odvezli první místo. Za sebou tak nechali domácí Menzu ČZU Praha – Suchdoláci, Mensu Matrix – Studentenwerk Dresden, Technickou univerzitu v Otravě a Střední průmyslovou školu na Proseku – Primirest.

Pětice týmů kuchařů se utkala v Mezinárodním mistrovství menz, tedy vysokoškolských kuchyní, jehož 3. ročník se konal na půdě Potravinářského pavilonu Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze. Mezi nimi byli taky kuchaři ze zlínské Baťovy univerzity a jak se ukázalo, konkurenci hravě strčili do kapsy.

Úkolem všech týmů bylo připravit dvouchodové menu v kombinaci předkrm/hlavní chod nebo hlavní chod/dezert. Poprat se přitom museli s povinnými surovinami – vepřovým masem, brambory, medem a jogurtem. U hlavního chodu se očekávala příprava omáčky nebo dipu a dvou druhů příloh. Motto, kterým se měli kuchaři řídit, bylo letos Náš venkov.

„Připravili jsme škvarkové lokše, slaninádu s cibulí, trhané vepřové maso s uzenou paprikou, česnekový dip, bramborovou slámu a pečené brambory s brynzou. Jako dezert potom ořechovou roládu s frgálovou náplní,“ popisuje šéfkuchař menzy UTB Petr Sedlář.

Připravené menu se následně hodnotilo podle několika hledisek. Důraz porota kladla na kreativitu a složitost zpracování surovin, snoubení chutí v rámci celého menu, kompozici jednotlivých chodů, využití sezónních surovin, efektivní zpracování, množství odpadu a reálnost kalkulace.

Tým ze zlínské univerzity se svým menu skončil na zlatém prvním místě a hravě tak porazil všechny soupeře. Stříbro převzala SPŠ Prosek Primirest a třetí místo obsadil soutěžní tým VŠB – Technická univerzita Ostrava. Ocenění udělili také diváci, kteří favorizovali domácí menzu ČZU.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->