Pětice týmů kuchařů se utkala v Mezinárodním mistrovství menz, tedy vysokoškolských kuchyní, jehož 3. ročník se konal na půdě Potravinářského pavilonu Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze. Mezi nimi byli taky kuchaři ze zlínské Baťovy univerzity a jak se ukázalo, konkurenci hravě strčili do kapsy.
Úkolem všech týmů bylo připravit dvouchodové menu v kombinaci předkrm/hlavní chod nebo hlavní chod/dezert. Poprat se přitom museli s povinnými surovinami – vepřovým masem, brambory, medem a jogurtem. U hlavního chodu se očekávala příprava omáčky nebo dipu a dvou druhů příloh. Motto, kterým se měli kuchaři řídit, bylo letos Náš venkov.
„Připravili jsme škvarkové lokše, slaninádu s cibulí, trhané vepřové maso s uzenou paprikou, česnekový dip, bramborovou slámu a pečené brambory s brynzou. Jako dezert potom ořechovou roládu s frgálovou náplní,“ popisuje šéfkuchař menzy UTB Petr Sedlář.
Připravené menu se následně hodnotilo podle několika hledisek. Důraz porota kladla na kreativitu a složitost zpracování surovin, snoubení chutí v rámci celého menu, kompozici jednotlivých chodů, využití sezónních surovin, efektivní zpracování, množství odpadu a reálnost kalkulace.
Tým ze zlínské univerzity se svým menu skončil na zlatém prvním místě a hravě tak porazil všechny soupeře. Stříbro převzala SPŠ Prosek Primirest a třetí místo obsadil soutěžní tým VŠB – Technická univerzita Ostrava. Ocenění udělili také diváci, kteří favorizovali domácí menzu ČZU.