Měsíc do Vánoc. Advent je tu, koronavirus taky

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Práce jim jde krásně od ruky. Početná skupina převážně mladých mužů připravuje na zlínském náměstí Míru právě postavené stánky tak, aby se v nich dalo od soboty prodávat. Pánové zapojí elektrický proud, objevuje se první zboží. Ale v očích mají pořád otazníky. Nepřijde jejich práce nazmar, budou se trhy s vůní punče opravdu konat?

Pro pány, ale třeba i starší procházející paní, je vlastně spásou mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer. Po jednání s hygieniky na pozadí krajem navrhovaných opatření posledních hodin zní prozatímní rezultát takto:

„Rušíme slavnostní nedělní rozsvěcení vánočního stromu, to vždy znamená obrovskou kumulaci lidí. Od soboty ale trhy chceme zahájit, ovšem s tím, že se nebudou konat kulturní programy, bohužel.“

Situace je pochopitelně turbulentní, ke Zlínskému kraji se omezujícími opatřeními přidávají další kraje, ve hře je také vyhlášení celostátního nouzového stavu.

„Co můžeme zaručit, to je dostatek vánočních stromků, v tom základním provedení se na svátky může těšit každý,“ posílá zprávu místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman.

„Jasně budou dominovat jedle, ty od našich pěstitelů z Čech, Moravy a Slezska mají těžkou konkurenci v dovozu především z Polska, nikoliv z Dánska, jak se mnozí domnívají,“ vysvětluje Valdman.

Stromky podraží od loňska asi o pět procent, jedle kolem dvou metrů bude stát kolem tisícovky, smrky o třetinu méně, jejich produkce je ale oproti jedlím mnohem nižší a ještě méně bude borovic.

Zcela bez debat patří k blížícím se svátkům také kapři. Prodej začne zhruba týden před vánočními svátky. Tedy ten tradiční u kádí. Pořídit se dá samozřejmě už dnes, v kursu jsou například půlky. Kilo a půl za tři stovky. Ale o starost v předvánočním shonu méně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x