Měsíc lásky je v Luhačovicích ve znamení milostné poezie

Foto: luhacovice.cz
LUHAČOVICE – Májovou atmosféru jara a lásky si místní obyvatelé i návštěvníci Luhačovic v nadcházejících dnech užijí víc než dost. V centru města je totiž k vidění unikátní pouliční výstava zaměřená na milostnou poezii z 30. let.

Po dubnových výstavách Velké ženy v malých lázních a Luhačovice a 1. světová válka byla před několika dny v centru města nainstalována další exteriérová výstava Zapomenuté verše. Výstava básněmi z 30. let s nostalgií přibližuje milostnou atmosféru, která doprovázela společenský život během lázeňských pobytů. Historický materiál je čerpán z archivních periodik, konkrétně z Lázeňských zpravodajů luhačovských z let 1931 – 1934. Výstava čítající přibližně padesát poetických textů bude k vidění po celý květen.

Jde o autorské milostné básně, psané bezprostředně s čistě právě prožitou inspirací, které tak úžasným způsobem zachycují pro nás důležité autenticky přibližující pocity a nevšední zážitky i láskyplné příběhy, i v humorném stylu a nadsázkou, které zde lázeňští pacienti ve volných chvílích mezi léčbou prožívali,“ přiblížila za Městský dům kultury Elektra, který výstavu připravil, spoluautorka expozice Regina Bittová.

Jak dodává, básně z třicátých let jsou jedinečné tím, že tehdy zcela běžně patřily ke zdejšímu lázeňskému životu. „Je nádherné, jak kdysi tak známý způsob sdílení ve verších, byl i veřejně publikován. Dnes si můžeme tedy velmi živě představit, prostřednictvím veršů, jak kdysi stavy lásky, duše i srdce uměli lidé kultivovaně popisovat, vyjadřovat a tím rozumět svým pocitům, emocím, což nám v dnešním světě občas již chybí,“ dodala Bittová.

Básně, které dokonale korespondují s májovou atmosférou jara a lásky, jsou vystavené na kmenech stromů podél části Masarykovy ulice. Trasa výstavy jde na jedné straně od cukrárny u kruhového objezdu v centru, hned několik textů je umístěno na skupince stromů u Městského domu Kultury Elektra a verše jsou k vidění i na dalších stromech podél hlavní cesty až k odbočce směrem k nádraží. V Nádražní ulici směrem k dopravnímu terminálu jsou poslední z textů a na této straně končí exteriérová výstava na nádraží.

Více fotografií z výstavy Zapomenuté verše najdete zde.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x