Město Matyáše Korvína. Rumunská Kluž dala světu „vynálezce“ Jízdy králů

Foto: zlin.cz
KLUŽ - Více než 320 000 lidí žije v rumunské Kluži. Velkém, moderním i historickém městě, kde se roku 1443 narodil později uherský král, ale také svého času český "vzdoropanovník" Matyáš Korvín. Právě v Kluži má svůj rodný dům a také monumentální památník. Traduje se, že právě on to byl, kdo po jednom ze střetů s Jiřím z Poděbrad prchal Slováckem v okolí Uherského Brodu a Hluku a lá dívka, přestrojen a s růží v ústech. Tedy tak, jak dnes známe věhlasnou lidovou slavnost ve Vlčnově, Hluku a Kunovicích, ale i na dalších místech našeho regionu.

Ať už je záležitost historiky či etnografy potvrzena, nebo nepotvrzena, jisté je, že právě v metropoli Sedmihradska či, chcete-li, Transylvánie, je tento evropsky hodně významný vládce osobností číslo jedna.

O čemž svědčí například jeho opravdu nepřehlédnutelný památník v samém centru města, hned u monumentálního chrámu svatého Michala.

Matyáš Korvín tu má také svůj rodný dům, logicky jeden z nejstarších ve městě, jde o památku z první poloviny 15. století.

Historicky zajímavých objektů najdete ve městě mnohem více, ale město samozřejmě žije současností.

Zajímavě se tu dopravně prolínají desítky městských autobusových linek s několika tramvajovými, kromě historických objektů jsou ke zhlédnutí a obdivu sportoviště.

Což platí o fotbalových stadionech, nejvíce snad ale o BT Aréně, kde se minulý týden odehrával ženský tenisový turnaj WTA. Mimochodem zahrála si tu v deblu i Zlíňanka Renáta Voráčová.

Kluž má k vidění mnohem více. Když si pochválíme třeba zlínský Park Komenského, anebo uherskohradišťské Smetanovy sady, pak je tedy svým rozměrem snadno strčí do kapsičky obří Centrální park. V něm také řada památek, připomínky dějinných událostí tohoto města, které si prošlo i maďarskou minulostí.

Kluž je i město mladých. A to díky zdejším četným vysokým školám, mimo jiné Technické univerzitě. Ovšem zdaleka nejen jí, svoji alma mater, tu má i maďarská menšina, jinde se studuje antropologie, zemědělství, veterinární lékařství a řada dalších oborů.

Zajímavé město, které málo známe, ale které nám má co nabídnout, což je třeba případ tamějších gastro specialit, jimž mimo jiné dominuje zelí na mnoho způsobů.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x