Město Otrokovice i letos podpoří ty, kdo pečují o své blízké

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Otrokovice)
OTROKOVICE - Ověřit nové přístupy a systémově podporovat neformální pečovatele, kteří dlouhodobě pečují o své blízké, je hlavním cílem projektu „Podpora pečujících osob na Otrokovicku“. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí otrokovické radnice Romana Pastuszková.

Projekt trvá od dubna letošního roku a do jeho plnění zasáhla vlna pandemie onemocnění covid-19.

Od dubna do října 2020 provedla sociální pracovnice šetření u 22 neformálních pečovatelů. Cílem šetření bylo zjistit potřeby pečujících osob a na jejich základě nastavit individuální plán podpory pro každou podpořenou osobu. „Cílem projektu je podpořit různými způsoby minimálně 15 pečujících osob, které dlouhodobě pečují o své blízké – osoby se zdravotním postižením nebo seniory. Ke každému přistupujeme individuálně, zaměřujeme se na jeho potřeby a snažíme se společně s ním definovat, co by mu mohlo jeho situaci ulehčit. Zaměřujeme se také na řešení krizových situací – probíhajících, nebo které mohou nastat, a hledáme východiska přijatelná jak pro pečující osoby, tak i pro toho, o koho je pečováno,“ uvedla Eva Matulová, projektová manažerka.

V rámci projektu zajišťuje podporu nejen sociální pracovnice, ale také peer pracovník, což je člověk se zkušeností s dlouhodobou péčí. Do projektu jsou zapojeni i zástupci organizací, které se potkávají ve své praxi s pečujícími osobami – Senior Otrokovice, Charita Otrokovice, Naděje Otrokovice, Pečovatelská služba Napajedla, Unie pečujících, Maltézská pomoc a Centrum služeb a podpory Zlín.

Řada aktivit je postavena na osobní podpoře pečující osoby ze strany sociální pracovnice či jiných odborníků, případně na podpoře pečujících osob navzájem v rámci tzv. svépomocné skupiny. V souvislosti se zvýšeným rizikem nákazy koronavirem od jara 2020 a s faktem, že neformální pečovatelé poskytují péči osobám patřícím do rizikové skupiny, je jejich ochota k osobním setkáním menší, nebo je opatřeními vlády přímo zapovězena a vzniká riziko, že některé aktivity nebudou být moci realizovány v plánovaném rozsahu.

 „Z tohoto důvodu se snažíme více soustředit na podporu formou osobního individuálního kontaktu, nebo formou telefonické konzultace. Skupinovou formu podpory prostřednictvím konzultací nebo svépomocných skupin pak přesuneme na jarní a letní měsíce, ve kterých předpokládáme uklidnění epidemické situace,“ vysvětlila Matulová.

Projekt Podpora pečujících osob na Otrokovicku je realizován od 1. 4. 2020, ukončen bude 31. 3. 2022. Projekt je spolufinancovaný Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu zaměstnanost (85 %), ze státního rozpočtu (10 %) a z rozpočtu města Otrokovice (5 %).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x