Městský hřbitov v Kvítkovicích bude mít nová místa v kolumbáriu. O urnové schránky je prý velká poptávka

Městský hřbitov v Kvítkovicích nabídne nová místa v kolumbáriu. Foto: město Otrokovice
OTROKOVICE - Městský hřbitov v Kvítkovicích prochází postupnou revitalizací. V posledních letech zde došlo k vybudování nové vstupní zóny, částečné rekonstrukci chodníků uvnitř areálu, ale i zvýšení dostupnosti v podobě bezbariérové zastávky MHD, parkoviště i přístupové komunikace pro pěší. V loňském roce došlo také k rozšíření hřbitova. Práce v letošním roce pokračují přístavbou kolumbária.

Ještě před prázdninami proběhlo geometrické vyměření, na které navázaly samotné stavební práce. „Po vykopání základů proběhla betonáž vibrovaným betonem. Poté byla aplikována impregnační izolace, aby se zabránilo vsakování vlhkosti do zdiva. Pro vyzdívání jsou použity klinker cihly, do jednotlivých modulů jsou usazovány betonové schránky s rámečky, na které jsou umístěny nápisové žulové desky v provedení Impala,“ uvedl zástupce zhotovitelské společnosti Robert Flídr s tím, že vizuálně bude kolumbárium korespondovat se stávající částí. Do jedné schránky je možné umístit 4 standardní urny, nebo až 8 zmenšených.

Celková kapacita hřbitova je 2 500 míst, z čehož je 408 schránek kolumbária. V září k nim přibude dalších 240. O urnové schránky je v posledních letech velká poptávka. „Nová kapacita urnových schránek by měla postačit přibližně na následujících 5 let,“ uvedl Vladimír Plšek, jednatel Technických služeb Otrokovice, které mají městský hřbitov ve správě. Práce na hřbitově budou pokračovat i nadále. „V místech, kde byl hřbitov rozšířen, budou postupně přibývat také urnové hroby. Vybudováno bude nové veřejné osvětlení a chodníky. Na podzim proběhnou sadové úpravy a výsadba zeleně podél oplocení,“ doplnil Vladimír Plšek.

Hřbitov je místem posledního odpočinku zemřelých a pietním prostorem pro pozůstalé. Jeho údržbě je třeba věnovat náležitou péči a kultivovat jeho prostředí, ať už jde o stav povrchů, vegetace, vstupních prostorů, zázemí, mobiliáře a dalších,“ uzavřela starostka města Otrokovice Hana Večerková

Hotovo bude do podzimu. Radnici vyjde investice na 3,2 miliony korun.

Zdroj: město Otrokovice

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x