Milionová Živá voda

foto: Barbora Kovaříková
MODRÁ – Expozice Živá voda v obci Modrá na Uherskohradišťsku je oblíbeným místem na netradiční výlet. A že je to pravda, dokazuje i miliontý návštěvník, kterého expozice přivítala 4. února přesně ve 13:45 hodin.

„Živá voda je milionový projekt nejen kvůli milionu návštěvníků,“ říká Zuzana Vojtová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy a pokračuje: „Živá voda je milionová, protože přináší radost i poučení všem v průběhu celého roku. Jen si vezměte, kdy rekord padl. Na začátku února, za pošmourného, ne zrovna ukázkového či příjemného dne. Východní Morava naštěstí oplývá více takovými projekty, proto se k nám vyplatí přijet kdykoliv!“

Zuzana Vojtová navíc poukazuje i na další návštěvní místa v okolí. Vzpomíná například projekt Kovozoo ve Starém Městě nebo krásný a rozsáhlý Betlém v Horní Lidči. Jak říká, Zlínský kraj nemá štěstí jen na jedinečný mix krás přírody, památek, bohatých a rozmanitých tradic, ale též na inspirující osobnosti. Poukazuje tak na starostu Modré Miroslava Kováříka, který nese zásluhy za vybudování místního Archeoskanzenu a právě i projektu Živá voda.

Sama turistická atrakce Živá voda se charakterizuje takto: „V naší expozici se seznámíte s životem ve vodě i kolem vody, s vodními živočichy i rostlinami řeky Moravy, přilehlých potoků i tůní. Ve venkovním areálu procházíte bohatou výsadbou zeleně. Najdete zde typické moravské biotopy s jejich charakteristickými bylinami a dřevinami.“

Jedinečným prvkem Živé vody je oblíbený podvodní tunel. Návštěvníci se díky němu ocitnou v hloubce 3,5 metru pod vodní hladinou. Následně se jim naskytne pohled na jelce, lipany, pstruhy, parmy, kapry a také na mnoho dravců, které zde zastupují štiky, candáti nebo sumci. Chloubou expozice jsou potom jeseteři nebo vyza velká, které je největší sladkovodní rybou světa.

A pokud se rozhodnete navštívit milionovou Živou vodu, rozhodně stojí za vidění také přilehlá Stezka praturů. Tito divocí předchůdci krav se totiž na Moravu vrátili po mnoha a mnoha staletích.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x