Mimořádná návštěvnost v roce 2022 přinesla zlínské zoo rekordní příjmy

Foto: archiv Zoo Zlín
ZLÍN – Rekordní návštěvnost zlínské zoo, která se v roce 2022 vyšplhala k hranici téměř 800 000 návštěvníků, přinesla zoologické zahradě také rekordní vlastní příjmy. Ty dokázaly pokrýt 85 % celkových nákladů. Z hlediska ekonomické soběstačnosti se tak zlínská zoo podle metodiky Unie českých a slovenských zoo zařadila mezi nejúspěšnější evropské zoologické instituce.

Dlouhodobě vysoká návštěvnost spojená s ekonomickou prosperitou potvrzují, že rozvoj zlínské zoo kráčí správným směrem. „Ještě před 30 lety k nám zavítalo kolem 200 000 návštěvníků. Vlastní příjmy tenkrát dosahovaly výše 3 milionů Kč. Od té doby jsme dokázali návštěvnost navýšit o neuvěřitelných 400 %, vlastní příjmy se nyní pohybují kolem 168 milionů korun. A to je skutečně výjimečný nárůst nejen na české poměry,“ hodnotí ředitel zoo Roman Horský.

Významné procento soběstačnosti, tedy schopnosti pokrýt náklady vlastními příjmy, má logicky velmi příznivý vliv na rozvoj zoo. Dlouhodobě vysoký zájem návštěvníků představuje pro zoo zásadní zdroj vlastních příjmů, zlínští však nespoléhají jen na návštěvnost.

Sami aktivně hledáme příležitosti, jak získat další finance. Provozujeme několik obchodů se suvenýry, změnili jsme systém pronájmu restaurací, nabízíme atraktivní zážitkové programy včetně krmení rejnoků a žiraf, pořádáme dětské tábory. Velmi si ceníme i podpory v podobě sponzorských darů,“ vyjmenoval Horský.

Tím, že je zoo schopna si z velké části provoz sama zajistit, ji může její zřizovatel, kterým je statutární město Zlín, o to více podporovat v oblasti investic. „To je podle mého názoru klíčový faktor našeho společného úspěchu,“ myslí si ředitel Horský.

Zlínská zoo s investiční podporou města Zlína, ke které se připojil v posledním období i Zlínský kraj, se tak může dál rozvíjet podle schváleného Master Planu. „Připravovaná ekonomická analýza bude předpokladem pro společný vstup do II. etapy Karibuni, která by byla průlomovou částí celého projektu. Věřím, že právě její realizace by nás vystřelila k hranici miliónu návštěvníků a zajistila nám tak dlouhodobou udržitelnost,“ představil nejbližší plány ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x