Ministr školství Petr Gazdík se vzdal funkce krajského zastupitele

Foto: Jiří Balát
ZLÍN – V pořadí deváté zasedání Zastupitelstva Zlínského kraje přineslo velké změny. Funkce krajského zastupitele se vzdal ministr školství Petr Gazdík (STAN), kterého nahradí jeho stranický kolega Martin Zábranský. Současně bylo zřízeno 6 nových komisí Rady Zlínského kraje, které zahájily svou činnost 1. března.

V úvodu zasedání zastupitelstva složil slib nový zastupitel, kterým se stal místostarosta Starého Města Martin Zábranský. Jako první náhradník z kandidátní listiny STAN vystřídal svého stranického kolegu Petra Gazdíka, jenž se svého zastupitelského mandátu vzdal poté, co byl v prosinci jmenován do funkce ministra školství, mládeže a tělovýchovy. Zábranský současně Petra Gazdíka nahradil také v krajském výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost.

Samozřejmě, že funkce krajského zastupitele a ministra školství, zvlášť v současné době, kdy těch výzev před ministerstvem školství je více, než bývá běžné, není úplně slučitelná. A ani jsem nikdy neuvažoval, že bych ty dvě funkce mohl dělat dohromady. Potřeboval jsem nějaký čas předat funkci svému nástupci, což se dnes stalo,“ uvedl Petr Gazdík.

Současný ministr školství působil v krajském zastupitelstvu čtrnáct let. Situaci ve Zlínském kraji však hodlá sledovat i nadále. „I jako ministr budu se samozřejmě do svého kraje vracet a bude mi záležet na tom, jak se třeba školství ve Zlínském kraji vyvíjí,“ doplnil Gazdík.

Krajští zastupitelé na posledním zasedání dále diskutovali o zřízení šesti nových komisí rady, které jsou jejím iniciativním a poradním orgánem. Každá komise bude mít 7 členů: předsedu a 6 členů v poměru 5 zástupců z koalice, 2 z opozice.

Měli jsme doposud jedinou komisi. Vznik dalších byl plánovaný od počátku. Rozhodli jsme se je zřídit po roce ve vedení kraje, tedy ve chvíli, kdy jsme schopni objektivně vyhodnotit jejich potřebu a stanovit konkrétní účel,“ vysvětlil hejtman Radim Holiš.

Zřízena byla nově Komise pro přeshraniční spolupráci a mezinárodní vztahy, Komise pro rozvoj infrastruktury ve Zlínském kraji, Komise pro využití zóny ve Zlíně – Malenovicích, Komise pro digitalizaci, Komise pro modernizaci KNTB a Komise pro rovné příležitosti. Ty doplnily Komisi pro přípravu koncepce zdravotnictví zřízenou v prosinci 2020.

Jakmile komise dokončí svůj úkol, budou zrušeny. Naším cílem není vytvářet nadbytečné funkce a úvazky, jak tomu bylo v minulosti. Nyní však máme na stole témata, kterým se musíme akutně věnovat, a poradní týmy nám v tom pomohou,“ doplnil hejtman.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x