Místo balíčků švédské stoly. Baťova nemocnice přichystala pro dárce krve novinku

Foto: KNTB
ZLÍN – Párek s hořčicí nebo balíček jídla s sebou. Tento způsob občerstvení už je v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně minulostí. Dobrovolné dárce teď v transfuzní stanici po odběru krve čeká snídaňové menu ve formě švédských stolů plných dobrot.

Inovativní způsob občerstvení jako poděkování lidem darujícím krev je důkazem, že si v Baťově nemocnici dárců krve skutečně váží. „Jsem potěšen, že jsme dokázali společnými silami náš záměr zrealizovat. Nejen dobrotami, ale i důstojným zázemím dárcům vyjadřujeme náš vděk za jejich velkorysost, díky které můžeme uzdravovat,“ uvedl bývalý ředitel Baťovy nemocnice Michal Filip.

Reakce příchozích dobrovolných dárců byly neskrývaně příznivé. „Je to velký pokrok. Příjemné kulturní prostředí, spousta jídla. Nadčasové. Tohle jsem nečekal,“ komentoval nový způsob poděkování za dárcovství krve jeden z pondělních dárců Adam Malý. Nejvzácnější tekutinu daruje již dvaadvacet let. „Zažil jsem výdejní okénko, kde jsem dostával párek s hořčicí. Pak poukázky i balíčky s jídlem. Ale tohle nemá chybu. Nebojím se říct, že je to luxusní,“ dodal.

Bezplatné darovaní krve je darem člověka člověku, záchrana lidského života, nezištná pomoc lékařům při jejich náročných operačních výkonech. Nemocnice si uvědomuje, jak klíčovou roli sehrávají ve zdravotnictví právě dárci krve. „Jsem ráda, že se nám povedlo projekt zrealizovat. Tým nemocničních kuchařů a cukrářů se úkolu zhostil perfektně,“ sdělila vedoucí Stravovacího oddělení Baťovy nemocnice Veronika Ondrová.

Nemocnice chce v projektu rautového stravování pokračovat. Službu by chtěli časem zavést také na Gynekologicko-porodnickém oddělení. „Inspirovala nás praxe v tuzemských i zahraničních zařízeních. Stává se to součástí moderní medicíny,“ dodal Michal Filip.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x