Mladý lékař Baťovy nemocnice zabodoval na Zlínském očním festivalu s nejlepší případovou studií

Jan Pohanka. Foto: Zlínský oční festival, Renata Přikrylová
ZLÍN – Baťova nemocnice zabodovala na Zlínském očním festivalu, kterého se koncem března zúčastnilo téměř 400 lékařů a 200 zdravotních sester z České republiky, Slovenska a Polska. Festival, který pořádá oční klinika Gemini, se letos konal už pošestnácté.

Odborníci z oboru očního lékařství si na festivalu tradičně vyměňují zkušenosti z praxe a přednášejí odborné příspěvky – kazuistiky.

Kazuistika nebo též případová studie je přednáška určitého medicinského případu u jednoho pacienta. Na závěr hlasují účastníci i odborná porota o nejlepší kazuistice. Letos shodně vybrali očního lékaře Krajské nemocnice T. Bati MUDr. Jana Pohanku a jeho přednášku Nádory orbity-chirurgický přístup,“ uvedla mluvčí KNTB Dana Lipovská.

KNTB je jedno z mála pracovišť v České republice, kde lékaři očního oddělení ve spolupráci s kolegy z oddělení ústní, obličejové a čelistní chirurgie provádějí operace nádorů očnice – orbity.

Nádory očnice jsou vzácná diagnóza a ani většina kolegyň a kolegů z oboru se s tímto onemocněním nesetkává často. Tato problematika je pro ně nová a zajímavá. To byl asi hlavní důvod, proč kazuistika tak zaujala,“ uvedl mladý lékař Jan Pohanka.

Jednalo se o případ devětašedesátileté pacientky, která se do Baťovy nemocnice dostavila kvůli vypoulení pravého oka.

Po vyšetření v naší ambulanci a doplnění zobrazovacích metod jsme zjistili ohraničený tumor v očnici, který jsme následně ve skvělé spolupráci s naším oddělením ústní, čelistní a obličejové chirurgie pod vedením prim. Jiřího Šimka vyjmuli,“ pokračoval Pohanka a dodal, že pacientka je nyní zcela zdravá a bez jakýchkoliv potíží.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x