Mlžná brána před tržištěm je opět v provozu. Zlínská radnice hledá možnosti, jak lidem znesnadnit manipulaci

Foto: televize TVS
ZLÍN – Mlžná brána před Tržištěm Pod Kaštany, která přestala v minulém týdnu na několik dnů fungovat, je od víkendu opět v provozu. Magistrát upozorňuje občany, že se vodní prvek nezapíná žádným tlačítkem, mlhu spouští automaticky tepelné a časové čidlo.

Při rekonstrukci tržiště byla poblíž zastávky instalována mlžná brána. Nejedná se však pouze o obyčejný vodní prvek, ale také o jedinečné umělecké dílo, které vychází z motivu tzv. Möbiovy pásky symbolizující nekonečné možnosti.

Zařízení, které mělo v horkých dnech ochlazovat kolemjdoucí, však poškodili lidé svými zásahy do vodních trysek, a proto bylo na několik dní mimo provoz. Od víkendu je zase vše v pořádku.

„Problém se projevil v provozu, kdy do prostoru mlžítka vstupují děti, ale i dospělí a mačkají vodní trysky, až systém poškodí,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast městské zeleně Michal Čížek, pod jehož správu mlžná brána patří.

Brána se nezapíná žádným tlačítkem ani nereaguje na pohyb. Vodní mlhu spouští automaticky tepelné čidlo. Čím vyšší je okolní teplota, tím častěji se spouští. V případě deště nebo chladnějšího počasí je zařízení automaticky vypnuto.

Zlínská radnice nyní aktivně hledá možnosti nejúčinnějších variant řešení, které by dalšímu poškozování veřejného majetku zabránily.

Prozatím jednáme s výrobcem o umístění záslepek spodních trysek, abychom znesnadnili lidem manipulaci. Zároveň k mlžnému zařízení umístíme informaci, že se vodní mlha spouští automaticky podle teploty,“ doplnil Michal Čížek.

Město také upozorňuje občany, že i v případě nezáměrného poškozování se stále jedná o vandalismus, který působí škodu na městském majetku. Aby zabránilo jeho ničení, v blízkosti mlžné brány umístilo kameru monitorující daný prostor, na který dohlíží Městská policie Zlín.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x