Mnozí obyvatelé Hradiště zneužívají v souvislosti s COVID-19 záchranku

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Uherské Hradiště)
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Mnozí obyvatelé Uherského Hradiště nakažení koronavirem zneužívají záchranku a řada lidí také nedodržuje povinnost nosit roušky. I to zaznělo v Uherském Hradišti, kde v souladu se zákonem zasedl krizový štáb, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Jan Pášma.

Krizový štáb ORP Uherské Hradiště zasedl v souladu se zákonem v první den nouzového stavu, který vyhlásila Vláda ČR pro území celé České republiky od 5. října na dobu 30 dnů, přičemž současně do 18. října omezila hromadné akce, provoz služeb i škol.

„Krizový štáb ORP Uherské Hradiště jsem svolal zejména z důvodu projednání realizace krizových opatření vyhlášených vládou v rámci ORP Uherské Hradiště a zmapování aktuální situace ve správním obvodu ORP Uherské Hradiště,“ uvedl starosta města Uherské Hradiště a předseda krizového štábu Stanislav Blaha.

Zástupci zdravotníků, policie a hasičů na zasedání krizového štábu informovali o aktuální situaci ve svých odvětvích a všichni apelovali na disciplinovanost občanů. 

Uherskohradišťská nemocnice v současné době podle sdělení ekonomického náměstka nemocnice Jaroslava Zemánka hospitalizuje 63 pacientů pozitivních na COVID-19 (údaj je 5. 10.2020), z toho 12 pacientů je napojeno na umělou plicní ventilaci, což je 80 % kapacity možností nemocnice na oddělení ARO.

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje se sídlem v Uherském Hradišti apeluje na veřejnost, aby nezneužívala jejích služeb. „Velmi často vozíme do nemocnice pacienty, kteří by se mohli léčit doma, ale nechtějí sdílet domácnost s nemocnými členy domácnosti. Zahlceni jsme také případy, které výjezdy ZZS nevyžadují, příkladem mohou být velmi drobné úrazy,“ upozornil vedoucí lékař záchranky Anton Vaňo s tím, že díky kumulaci takových výjezdů se snadno navýší nároky na přejímající personál nemocnice nad únosnou mez.

Policie České republiky konstatovala, že má zkušenost s nedodržováním nařízení vlády v desítkách případů, zejména se jednalo o nedodržení povinnosti nosit roušky ve vnitřních prostorech budov či nerespektování povinnosti uzavřít provozovnu ve stanoveném čase. „Důrazně nabádáme občany, aby dodržovali veškerá aktuálně platná nařízení, mnozí lidé je berou vyloženě na lehkou váhu, někteří si odmítali nasadit roušku i přes výzvu policie,“ konstatoval ředitel územního odboru PČR Uherské Hradiště Bronislav Šabršula.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x