Mobilní iktová jednotka zachraňovala na Valašsku životy

Foto: ZZS ZK
VALAŠSKO – Od 16. listopadu do 4. prosince brázdila Valašsko speciální sanitka vybavená počítačovou tomografií a dalšími přístroji, které umožňují ošetření pacienta přímo v terénu před příjezdem do specializovaného iktového centra. Takto ušetřené cenné minuty pomohly zachránit několik životů.

Mobilní iktová jednotka Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje jezdila na Valašsku osmnáct dní. Za tu dobu absolvovala 54 výjezdů a ošetřila 46 pacientů.

Z toho v šesti případech záchranářské týmy podaly přednemocniční intravenózní trombolýzu, devět pacientů převezly do centrové péče, kdy jednoho člověka záchranáři transportovali do Komplexního celebrovaskulárního centra v Ostravě a osm lidí do Iktového centra Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně,“ uvedla ZZS ZK na svém webu.

Rozjet celý projekt a zabezpečit ho personálně přitom nebylo vůbec jednoduché. Po nasazení do terénu se ve dvanáctihodinových směnách střídalo osm radiologických asistentů z různých koutů Moravy, 30 řidičů a 20 záchranářů z oblasti Valašského Meziříčí a lékaři z Fakultní nemocnice v Motole, FN Královské vinohrady, FN Ostrava, FN U Svaté Anny v Brně, Krajské nemocnice Tomáše Bati a nemocnic v Děčíně a Vsetíně.

Velmi si vážím a děkuji za pracovní nasazení a ochotu všech zúčastněných, neboť v tomto projektu úžasným způsobem spolupracovali v jednom týmu zdravotníci poskytující přednemocniční péči s kolegy z nemocničních specializovaných pracovišť. Pro valašskomeziříčskou oblast to nebylo jednoduché a všichni to zvládli perfektně,“ konstatoval ředitel ZZS Zlínského kraje Josef Valenta.

Mobilní iktovou jednotku měla ZZS Zlínského kraje zapůjčenou od německých partnerů ze Saarské univerzity v Homburgu. Šlo o první takovou studii v České republice a jednu z mála v Evropě. Speciálně vyčleněný a proškolený tým testoval sanitku v hornaté oblasti Beskyd a Javorníků na Valašskomeziříčsku a Vsetínsku.

Že u nás na Valašsku jezdí tato speciální sanitka, jsem věděla. Že ji budu zrovna já potřebovat, to mě teda vůbec nenapadlo. V nejkratší možné době přijela báječně sehraná parta záchranářů, která mě zaléčila tak, že dnes chodím, plynně mluvím a cítím se tak, jako by se ani nic nestalo. Za mě jde o neskutečnou úsporu času pro mrtvicí postiženého pacienta. Netroufám si odhadnout, v jakém stavu bych byla, kdybych na iktovou sanitku nenarazila. Mohla jsem být ochrnutá, mohla jsem mít poruchu řeči … těžko říct. Jasné ale je, že událost se stala v úterý a v neděli mně propustili z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně domů. Žádné následky na sobě nepociťuji. Cítím neuvěřitelný vděk,“ reagovala jedna z ošetřených pacientek.

Sanitka byla vysílána nejen k pacientům s mrtvicí, ale i s epileptickými záchvaty, náhle vzniklými akutními bolestmi hlavy, akutním vertigem nebo poruchou vědomí neúrazového charakteru.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x