Modernizovaná hemodialyzační stanice nabízí větší komfort i více lůžek

Primář Interního oddělení KNTB MUDr. Vladimír Kojecký, Ph.D., v prostorách modernizované hemodialyzační stanice. Foto: KNTB
ZLÍN - V Baťově nemocnici skončila po deseti měsících modernizace hemodialyzační stanice, která pacientům nabízí nové moderní zázemí, více služeb i lůžek. Modernizace probíhala ve dvou etapách a vyšla na 26 milionů korun.

Hemodialyzační stanice má nově moderní zázemí s bezbariérovým přístupem, novými okny, elektroinstalací, novými podlahami, povrchovými úpravami stěn, rozvody medicinálních plynů, klimatizací včetně modernizace sociálního zařízení a zázemí pro zdravotníky. Nakoupily se nové hemodialyzační panely a došlo k navýšení počtu dialyzačních lůžek z původních 12 na 16. Do modernizovaných prostor byla rovněž přesunuta nefrologická ambulance.

Nové prostory nám rovněž umožní rozšířit nabízené služby pro pacienty s renálním selháním o metodu peritoneální dialýzy, což je dialýza, prováděná v domácím prostředí samotným pacientem přes speciální katetr zavedený do dutiny břišní laparoskopickou metodou,“ upřesnil Vladimír Kojecký, primář Interního oddělení KNTB, jehož součástí je stanice hemodialýzy.

V nové hemodialyzační stanici přibyla také možnost při dialýze izolovat pacienty s akutní infekcí, jako je chřipka nebo covid.

Musím říct, že jsme za modernizaci velmi rádi. Se stárnutím populace a prodloužením délky života se počet pacientů, zařazených do dialyzačního programu, postupně zvyšuje. Je proto nutné mít pro ně kvalitní zázemí,“ uvedl Vladimír Kojecký.

Ten dodal, že v plánu je rovněž obnova hemodialyzačních přístrojů a v nejbližších měsících také lůžek. Novinkou budou tři lůžka s integrovanou váhou, která lépe umožní nastavení parametrů dialýzy u špatně pohyblivých pacientů.

V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně se ročně provádí přes 10 tisíc dialýz. Momentálně je v dialyzačním programu zařazeno 63 pacientů, nejmladšímu je 32 let, nejstaršímu 85. Pacienti zařazení do pravidelného dialyzačního režimu dojíždí do nemocnice na dialýzu alespoň dvakrát až třikrát týdně podle svého zdravotního stavu. Celý proces samotné dialýzy trvá minimálně čtyři hodiny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x