Movember po páté v Uherskohradišťské nemocnici

foto: nemuh.cz
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Nemocnice v Uherském Hradišti opět rozjíždí mezinárodní osvětovou kampaň Movember. Zpozornět by měli hlavně muži.

Od 1. do 30. listopadu v nemocnici v Uherském Hradišti bude probíhat důležitá osvětová kampaň. Ta se týká hlavně mužů. Zdůrazňuje totiž důležitost prevence proti rakovině varlat a prostaty.

Po celý listopad můžou zájemci z řad mužů podstoupil v laboratořích biochemie nenáročné vyšetření. Stačí odebrat malé množství krve. „Při testování sledujeme množství tzv. prostatického specifického antigenu (PSA) v krvi. Pánové se nemají opravdu čeho bát, vyšetření je bezbolestné a výsledky poskytujeme ještě v den odběru,“ popsala průběh testování primářka Oddělení klinické biochemie Ing. Bronislava Rozhonová. 

Akce, která nese symbol knírku, si klade za cíl rozšířit povědomí o rakovině prostaty a varlat. Prolomit chce ale také mlčení o této nemoci ve společnosti. „Dříve objednávali na vyšetření své partnery ženy, v průběhu let pozorujeme pokrok a muži se nechávají otestovat dobrovolně a z vlastní iniciativy,“ dodává primářka Rozhonová.

Na preventivní vyšetření by měli aspoň jednou ročně chodit muži nad padesát let. Na prevenci by ale neměli zapomínat ani mladší ročníky. Zvlášť pokud se nemoc vyskytla v jejich rodině.

Zájemci o otestování mohou přijít bez objednání každý den od 7.00 do 15.00 hodin na Oddělení klinické biochemie Uherskohradišťské nemocnice do budovy I.

Prvních 500 klientů bude mít testování zdarma, ostatní pak zaplatí symbolických 100 Kč.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x