Movember v Uherskohradišťské nemocnici lámal rekordy

foto: NEMUH
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Sedmý ročník Movemberu, tady preventivní akce upozorňující na rakovinu prostaty a varlat, lámal v Uherskohradišťské nemocnici rekordy. Na vyšetření dorazilo 2 074 zájemců, tedy nejvíc za celou dobu pořádání této akce.

V průběhu celého listopadu, kdy se Movember pořádal, proudily do laboratoře oddělení klinické biochemie stovky mužů. Jejich záměrem bylo podstoupit preventivní vyšetření na rakovinu prostaty a varlat. Právě ta je totiž jedním z nejrozšířenějších nádorových onemocnění u mužů.

Nejspíš největším úspěchem sedmého uherskohradišťského Movemberu byl rekord v podobě zájemců o vyšetření. Dorazilo totiž neuvěřitelných 2 074 mužů!

„Letošní rok je na našem oddělení opravdu krušný. Probíhá zde spoustu provozních změn, do provozu jsme uvedli novou analytickou linku. Zavedenou tradici v pořádání Movemberu jsme ovšem chtěli zachovat, a i když nás velmi potěšil obrovský zájem, počet odběrů se pohyboval na hranici našich provozních možností,“ říká primářka oddělení klinické biochemie Bronislava Rozhonová.

Rekord padl hned první listopadový den, to na vyšetření dorazilo celkem 171 mužů. Pro prvních 500 zájemců bylo vyšetření zdarma, a právě první pětistovka padla už 3. listopadu.

„Po vyčerpání testů zdarma za rekordní tři dny bylo vyšetření díky sponzorským darům zpoplatněno částkou sto korun. Symbolická cena účastníky Movemberu neodradila. Vyšetření prostatického specifického antigenu (PSA) odhalilo pozitivní nález u 7 mužů, zvýšenou hodnotu PSA prokázaly testy u 211 vyšetřených. Těmto pacientům bylo doporučeno odběr zopakovat a také navštívit urologickou ambulanci,“ přiblížila výsledky vyšetření Rozhonová.

Akci v Uherskohradišťské nemocnici mohli v průběhu celého listopadu podpořit taky běžci, kteří se zapojili do výzvy Vyběhni v Movemberu s UHN. Díky 86 běžcům se tak o 393 kilometrů podařilo překonat šestitisícový milník. Za tento skvělý výkon darovala společnost Beckman Coulter biochemické laboratoři částku 30 tisíc korun.

„Během sedmi let, co akci podporujeme, jsme se setkali s několika silnými lidskými příběhy, a to je pro nás tou největší motivací a vidíme, že naše práce má smysl. Chtěla bych proto poděkovat mým skvělým kolegům, kteří byli i přes velký nápor vždy ochotní a pozitivně naladění,“ dodává Rozhonová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x