Muž dvakrát našel v lese vzácné mince, lidé je uvidí ve zlínském muzeu

Foto: MJVM
ZLÍN – Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně získalo dva nálezy vzácných mincí, které našel amatérský spolupracovník muzea Tomáš Melich v lesích Hostýnských vrchů. Muzeum nálezy vystaví od 17. července do 2. srpna, řekla serveru vedoucí obchodního oddělení muzea Silvie Lečíková.

První nález byl koncem května. „Tomáš Melich předal muzeu 74 zlatých mincí, které našel náhodně v lesích Hostýnských vrchů. Archeologové ze zlínského muzea společně s nálezcem i svými kolegy z Ústavu archeologické památkové péče v Brně a Muzea Komenského v Přerově provedli na místě nálezu průzkum, jenž měl ověřit nálezové okolnosti, zdokumentovat nálezovou situaci a případně dohledat další mince. A to se skutečně podařilo, na svahu pod místem uložení depotu mincí ležely ještě tři zlaté dukáty,“ uvedla Lečíková.

Podle ní to ale nebyl jediný úspěch daného dne. „Amatérský spolupracovník zlínského muzea Tomáš Melich měl neuvěřitelné štěstí. Při průzkumu blízkého okolí nálezu totiž objevil další mincovní depot, opět z období třicetileté války a opět téměř pod povrchem terénu,“ informovala Lečíková.

Poklad podle ní vážil skoro jeden kilogram a obsahoval 49 stříbrných a zlatých mincí uložených v nádobce. „Mezi stříbrnými ražbami převažují tolary různých habsburských panovníků jako například Ferdinand II, Rudolf II, Filip III. Španělský, ale objevují se i tolary saského kurfiřta Johanna Georga I. či tolar salzburského arcibiskupa,“ uvedla archeoložka muzea Jana Langová.

Drobnější stříbrné mince podle ní patřily většinou k ražbám polského krále Zikmunda III. Vasy. „Soubor doplňuje 12 zlatých mincí, a to dukátů císaře Matyáše nebo Ferdinanda II, čtyři ze zlatých mincí jsou osmanské podobně jako při prvním nálezu,“ doplnila Langová.

Oba depoty obsahují zlaté a stříbrné mince z období 2. poloviny 16. a 1. třetiny 17. století. „Nebyly ve velké vzdálenosti od sebe. Byly nejspíše uloženy do země v průběhu neklidných časů třicetileté války. Je velmi pravděpodobné, že mince, představující v tehdejší době jistě značnou hodnotu, patřily jedinému majiteli, který svůj poklad ukryl z bezpečnostních důvodů na dvou různých místech,“ uvedla Lečíková.

První nález získalo muzeum. „Také druhý nález se stal součástí archeologických sbírek našeho muzea. Je to pro nás a doufáme i pro veřejnost mimořádně vzrušující, protože nález kromě své věcné hodnoty vyvolává řadu otázek stran svého tajemného původu,“ uvedl ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Pavel Hrubec.

Vzhledem k velkému ohlasu, který nález vyvolal, se muzeum podle Lečíkové rozhodlo oba depoty vystavit. Veřejnost je uvidí od 17. července do 28. srpna jako součást výstavy Příběh železa v prvním nadzemním podlaží 14. budovy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x