Muž ze Zlínska zdražení elektřiny nepocítil. Za tři roky „ušetřil“ 850 tisíc

Muž ze Zlínska ušetřil podvodem na elektřině 850 tisíc. Foto: archiv Ladislav Bába
ZLÍNSKO - Komisař kriminální policie ve Zlíně obvinil dvaašedesátiletého muže z obce u Přerova ze spáchání trestného činu krádež, protože po dobu tří let ve své nemovitosti na Zlínsku neoprávněně odebíral elektrickou energii mimo elektroměr. Způsobil tak energetické společnosti škodu ve výši 850 tisíc korun. V případě odsouzení hrozí mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Na základě anonymního oznámení o možném podvodu při odběru elektřiny doručeného do energetické společnosti v květnu loňského roku se energetici zaměřili na kontrolu odběru elektřiny v konkrétním domě na Zlínsku. Odběr měřili v období od července loňského roku do července roku letošního.

„Majitel této nemovitosti následně vykázal za uplynulý rok odběr asi 105 kWh. Z kontrolního měření ale vyplynulo, že skutečný odběr elektřiny byl 50 429 kWh. Rozdíl byl tedy 50 324 kWh a způsobená škoda téměř 850 tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Pracovníci energetické společnosti podali po tomto zjištění na majitele domu trestní oznámení. „Kriminalisté při domovní prohlídce zjistili, že v rodinném domě je nainstalovaná neměřená odbočka elektrické energie. Elektřinu bylo díky tomu možné přepínat z měřené do neměřené polohy vypínačem umístěným v kuchyni,“ pokračovala Kozumplíková.

Majitel rodinného domu nejprve tvrdil, že nerozumí tomu, jak mohlo dojít k tak vysoké spotřebě, když nemovitost využívá pouze jako chalupu. „Po domovní prohlídce ale přiznal, že mu odbočku instaloval jeho známý, který ale v loňském roce zemřel. Vysvětlil mu funkci vypínače,“ sdělila policejní mluvčí.

Muž si poté na neměřenou elektřinu přepínal vypínačem zejména v době, kdy využíval elektrické přímotopy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x