My tři králové jdeme k vám…v pláštěnkách a s deštníky

Tříkrálové koledování provázel déšť. Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Klobouky hodně dolů a úklonu k tomu. Přede všemi koledníky, kteří se na Zlínsku vydávají s vedoucími družin popřát vše dobré do nového roku, zazpívat známé: "my tři králové jdeme v k vám..." Tentokrát si totiž počasí v očekávané změně k opravdové zimě a mrazům při přechodu fronty vybralo ryze dešťovou tvář. Ale neodradilo to prakticky nikoho.

„Jen u nás v Děkanátu Zlín, Vizovice projdou družiny čtyřiceti čtyřmi vesnicemi a čtyřmi městy. Těsně před sobotním ranním startem koledy jsme měli zaregistrováno celkem 388 skupinek. To bylo o devět více než vloni. A to nás opravňuje k tomu, abychom se na celé to dění dívali s velkým optimismem. Uvidíme, jak to bude se štědrostí lidí letos, každopádně vloni jsme pro potřebné vybrali téměř 3 miliony a k tomu 200 tisíc korun,“ komentuje tříkrálové dění jeho koordinátorka z Charity Zlín Pavla Romaňáková.

V Provodově vyrazily celkem čtyři skupiny. Jako každý rok vedl jednu z nich Ladislav Marušák. „Jsem u toho rád, vlastně pokaždé, co se u nás ve vesnici Tříkrálová sbírka koná,“ hlásí, když obnoví křídou datum na přání od známé trojice K+M+B. Ano, už se opravdu píše rok 2024.

„To, že prší a kluci si museli vzít pláštěnky anebo deštníky a občas jim uletí z hlavy koruna, to nás netrápí, jsem rád, že tak, jak slíbili, přišli i přes nepřízeň počasí. Ale my už jsme toho při tříkrálové koledě zažili mnohem více. Pravda déšť není moc častý, ale pamatuji si, jak jsme před pár lety zapadali sněhem, jindy bylo i patnáct pod nulou,“ vybavuje si velmi dobře.

Králové jsou v této družině hned čtyři. Nejstarší je sedmák Šimon. „Vůbec mne nenapadlo, že bych kvůli dešti zůstal doma, co jsem slíbil, to splním, je docela teplo a ty kapky nám nijak nevadí,“ říká.

Čtvrťák Daniel tenhle přístup potvrzuje. Jak že se jmenují tři králové? „No přece Kašpar, Melichar a Baltazar.“

Copak je to za legendu o třech králích? To už je otázka pro kamaráda, sedmáka Vojtu. Po chvíli váhání má jasno.

„Jo, oni přinesli Ježíškovi dárky. Zlato, kadidlo a myrhu.“

A poslední, čtvrtý koledník. „Já se jmenuji Kryštof a chodím do čtvrté třídy. Napřed jsem chodit nechtěl, ale teď jsem rád, že tu jsem,“ svěřuje se, když tahle družina vyráží zase dál.

Kluci to možná nevědí přesně, tak jim připomeňme.

„Peníze, které se podaří vybrat poslouží v projektu Přímá pomoc rodinám v nepříznivé životní situaci a mimo jiné také Nemocnici Milosrdných bratří ve Vizovicích, na letní tábory dětem se zdravotními omezeními i jinde,“ doplňuje Pavla Romaňáková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x