Myslivci v Luhačovicích zachránili srnčata ukrytá ve vysoké trávě

Foto: Město Luhačovice
LUHAČOVICE – Aktuální doba sečení je velmi nebezpečná pro mláďata zvěře, především pak srnčata, která se ukrývají ve vysoké trávě na loukách. Mláďata sice slyší zvuk sekaček, ale protože necítí nebezpečnou pachovou stopu, zvolí vzhledem ke svým schopnostem strategii setrvání v úkrytu v travním porostu, což pro ně většinou znamená bolestivou smrt.

Zemědělci mají ze zákona povinnost plánované sečení hlásit myslivcům. Když se koncem května měla v místní části Luhačovic Polichně séct louka zvaná Klátí, zorganizovali tamní myslivci akci na záchranu srnčat.

Jelikož je období, kdy srny mají mladé, rozhodli se myslivci louku těsně před sečením řádně prohledat. Akce byla úspěšná, v metrovém porostu našli hned dvě srnčata,“ sdělil předseda osadního výboru Polichno Tomáš Smejkal.

Myslivci srnčata odnesli do bezpečí, obě mláďata pak večer po sečení viděli společně se srnami. Ty se totiž vždy pohybují v blízkosti a k mláďatům se vrátí, jakmile je klid.

Aby zvířata zbytečně neumírala pod noži sekaček, vznikla iniciativa Stop sečení srnčat. „Ta například vyzývá zástupce měst a obcí, aby informovali obyvatele, propojili je s místními myslivci a případně zkoordinovali pročesávání luk před sečením,“ uvedla tisková mluvčí Luhačovic Hana Srncová.

Stále častěji při hledání pomáhají také drony, které podle teplotních rozdílů určí přesné místo ukrytého mláděte.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x