Na festivalovém Chodníku slávy zazáří hvězdy Jana Šťastného a Barbory Seidlové

Foto: Zlín Film Festival
ZLÍN – Po boku filmových hvězd, jako je například Jiřina Bohdalová, Jan Hrušínský, Karel Smyczek, Vladimír Dlouhý nebo Anna Geislerová, letos na zlínském Chodníku slávy stanou herci Jan Šťastný a Barbora Seidlová. Této výsady se každoročně dostává osobnostem, které svou filmovou kariéru zahájily už ve velmi útlém věku.

Chodník slávy pořádá Zlín Film Festival ve spolupráci s Nadačním fondem Kapka naděje už od roku 2006. Letos se do zlínského filmového „nebe“ navždy zapíší oblíbení herci Jan Šťastný a Barbora Seidlová.

Herec Jan Šťastný se ve Zlíně narodil a občas se sem stále vrací, protože zde bydlí jeho maminka, sestra a velká část rodiny. Sám se označuje za lokálního patriota, ocenění jej proto velmi potěšilo.

Je to pro mne velká pocta, naplňuje mě pýchou právě udělení této pocty ve Zlíně. Moje kariéra zde vlastně začala, ještě když jsem byl dítě školou povinné,“ reagoval na zprávu o odhalení hvězdy Jan Šťastný.

Počátky jeho herecké kariéry sahají do roku 1978, kdy mu bylo 13 let. „Jako správný zlínský rodák se poprvé objevil samozřejmě před zlínskou kamerou. Bylo to v rodinném seriálu Jedno malé sídliště, který režíroval zlínský režisér Josef Pinkava,“ uvedla umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodala, že později, už jako středoškoláka, oslovil Jana Šťastného další zlínský režisér Radim Cvrček a obsadil ho do svých filmů Mezi námi kluky a Za humny je drak.

Herečka Barbora Seidlová má kořeny také na Moravě, shodou náhod vyrůstala v Mikulově, kde se v posledních letech pravidelně konají Ozvěny Zlín Film Festivalu. Miluje pohádky, zahrála si řadu princezen a hned ta první ji nesmazatelně zapsala do české kinematografie.

Myslím, že jen málokdo si nevybaví skvělou pohádku režiséra Karla Smyczka Lotrando a Zubejda, kde Bára ztvárnila hlavní roli princezny Zubejdy. Tehdy jí bylo 15 let,“ připomněla její herecké začátky Markéta Pášmová. Od té doby uplynula spoustu času a naposledy Báru mohli diváci vidět například ve filmu Havel režiséra Slávka Horáka

Hvězda na Chodníku slávy pro Báru Seidlovou znamená doslova čistou radost. „Samozřejmě, pokud to beru jako hraní si. Ve skutečnosti by si hvězdu zasloužil každý z nás. Ač se to nezdá a my se to všelijak snažíme dokazovat, rozdělovat a škatulkovat, jsme si prostě rovni,“ komentovala ocenění skromně Barbora Seidlová.

Letošní Zlín Film Festival se uskuteční od 26. května do 1. června. Odhalení hvězd na Chodníku slávy před zlínským Velkým kinem pro Kapku naděje je na programu v úterý 31. května v 16:00 hodin.

HVĚZDY NA ZLÍNSKÉM CHODNÍKU SLÁVY od roku 2006:

2006 Tomáš Holý (in memoriam), Žaneta Fuchsová, Michal Kocourek

2007 Mahulena Bočanová, Ivan Jandl (in memoriam)

2008 Dana Morávková, Jan Čenský, Lucie Vondráčková

2009 Tereza Brodská, Ondřej Kepka

2010 Michaela Kuklová, Filip Renč

2011 Jiřina Bohdalová, Michal Dlouhý, Vladimír Dlouhý (in memoriam)

2012 Zuzana Bydžovská, Jan Kraus

2013 Sandra Nováková, Marek Eben

2014 Magda Reifová, Michal Suchánek

2015 Lucie Zedníčková, Jan Potměšil

2016 Klára Pollertová-Trojanová, Jiří Strach

2017 Karel Smyczek, Pavlína Mourková

2018 Ivana Andrlová, Maroš Kramár

2019 Helena Vondráčková, Jan Hrušínský

2020 Vojtěch Kotek, Jiří Mádl

2021 Anna Geislerová, Klára Issová

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x