Na historické i moderní vozy MHD se přišly podívat čtyři tisíce návštěvníků

Den otevřených dveří DSZO. Foto: DSZO
ZÍN, OTROKOVICE - Další zdařilý den otevřených dveří má za sebou Dopravní společnost Zlín - Otrokovice. V sobotu 10. června využilo nabídky zajímavého programu pro dospělé i děti na čtyři tisíce lidí.

Přišel jsem s dcerou, dvěma vnuky a jednou vnučkou,“ prozradil dopoledne návštěvník Leoš. Dcera přijela až z Louky poblíž Velké nad Veličkou. „Procházíme si celý areál. Svezli jsme se trolejbusem mycí linkou, to bylo velice pěkné. Do města se vrátíme v některém z historických vozidel. Ačkoli jsem Zlíňan, jsem zde na dnu otevřených dveří poprvé a kvůli vnukům budu mít důvod přijít i příště.“

Na děti se během dne otevřených dveří DSZO určitě nezapomíná. Pro větší byla připravena vědomostní soutěž, menší děti si malovaly, hrály na pískovišti nebo dováděly ve skákacím hradu. Mezi návštěvníky jsme potkali i zlínského primátora Jiřího Korce. Se svým čtyřletým synem si právě na chvíli sedl do kabiny žlutého traktoru, který také patří k technickému zázemí podniku. „Je dobré, když tuto akci ve Zlíně pořádáme. Zúčastňuji se jí opakovaně,“ konstatoval.

Den otevřených dveří DSZO se stal ve Zlíně významnou akcí celoměstského významu a ve svém červnovém termínu se každoročně opakuje – s výjimkou covidového období – již od roku 2004. Setkávají se zde celé rodiny současných i bývalých zaměstnanců, dopravní fanoušci, lidé s technickými zájmy i běžní občané, kteří se rádi dozvědí něco nového. Součástí exkurzí do prostor dispečinku byl odborný výklad o řízení dopravního systému MHD i seznámení s novinkami, na které se mohou cestující těšit v blízké budoucnosti. Lidé si mohli prohlédnout dílny, ve kterých mechanici udržují vozidla MHD v náležitém stavu.

Program dne otevřených dveří rozšiřujeme i směrem k integrovanému záchrannému systému. Měli jsme letos v našem areálu ukázku techniky hasičů, policistů i zdravotnické záchranné služby. Hasiči ve stejnou dobu otevřeli svou základnu v Přílucké ulici a my jsme k ní vozili naše návštěvníky zvláštním autobusem,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň. Nechyběl ani stánek BESIPu nebo stánek Koordinátora veřejné dopravy Zlínského kraje. Pestrou mozaiku v areálu vozového depa doplnila rovněž flotila čtyř nablýskaných trucků. Pořadatelé samozřejmě nemohli zapomenout ani na pulty s nabídkou občerstvení.

Z historických vozidel MHD se během dne otevřených dveří předvedla na mimořádné lince mezi vozovnou na Podvesné a obratištěm Antonínova domácí vozidla: trolejbus 9 Tr s vlečkou Jelcz PO-1E, trolejbus 14 Tr a autobusy ŠM 11 a Š 706 RTO s vlečkou Karosa B 40. Z Technického muzea v Brně byla zapůjčena vozidla: trolejbus Škoda T 11, autobus Ikarus 280 a autobus Karosa B 732.20.

V příštím roce si bude DSZO u příležitosti dne otevřených dveří připomínat už 80. výročí svého založení.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x