Na holešovském náměstí sv. Anny bude odhalen Památník Smíření

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Holešov)
HOLEŠOV - Citlivá rekonstrukce areálu náměstí sv. Anny v Holešově včetně Masných krámů bude završena odhalením Památníku Smíření, jehož autorem je významný moravský sochař Ondřej Oliva. Památník bude odhalen dne 11. října, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Hana Helsnerová.

Kovová socha ve tvaru stromu, symbolizující smíření jednotlivých náboženství, která se v Holešově setkávala, prolínala a často spolu i bojovala – katolicismu, protestantismu a judaismu – je umístěna na symbolické místo – naproti kostelu sv. Anny, který byl původně modlitebnou Jednoty českobratrské a v těsném sousedství bývalého židovského města. Kmen stromu kmen budou zdobit bronzové stuhy, na kterých je nápis „Miluj bližního svého jako sebe samého“, a to v češtině (protestantské denominace), latině (římští katolíci) a hebrejštině (judaisté).

Město využije návštěvu doyena diplomatického sboru v České republice, apoštolského nuncia, J.E. Charlese Balvy, který v neděli 11. října dopoledne pravděpodobně bude sloužit v holešovském farním kostele Nanebevzetí Panny Marie slavnou mši sv. Po této mši by se apoštolský nuncius měl zúčastnit odhalení Památníku Smíření, na které je zván rovněž biskup Jednoty bratrské a brněnský rabín.

Památník tak bude dominovat souběžně dokončenému náměstí sv. Anny, které by se mělo stát novým společenským a kulturním centrem města Holešova.

V odpoledních hodinách se pak uskuteční divadelní představení o sv. Janu Sarkandrovi, které předvedou členové farního divadla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x