Na jevišti zlínského divadla rozkvete Albion. Hru oceňovaného dramatika uvedou divadelníci v české premiéře

Foto: Městské divadlo Zlín
ZLÍN – Už zítra uvede zlínské divadlo českou premiéru hry Albion. Jejím autorem je současný britský dramatik a scénárista, držitel mnoha prestižních ocenění Mike Bartlett, který je pokládán za stále stoupající hvězdu britského divadla.

Uvedením Albionu zlínská scéna pokračuje v jedné ze svých výrazných dramaturgických linií, ve které se zaměřuje na uvádění nových textů, překladů či adaptací. Dříve v rámci této linie v české premiéře uvedlo např. hry Moskyti, Glorie nebo nedávno Mary Page Marlowe.

Albion vypráví příběh Audrey Waltersové, majitelky lukrativního londýnského obchodu, která se rozhodne opustit velkoměstský život úspěšné podnikatelky a přestěhovat se do domu svého dětství, na venkov. Splnit si sen a vrátit zahradě, která k domu náleží a jež byla svého času velmi slavná, původní podobu. Zachovat tak kus historie pro nás, pro všechny, bez ohledu na své nejbližší, na život vesnice.

„Silný příběh a tematická mnohovrstevnatost. To je to, co mě na Albionu přitahuje. Albion je jednou z těch her, která na půdorysu rodinného dramatu vypovídá o stavu současného světa,“ říká dramaturgyně hry Katarína Kašpárková Koišová.

Režisérské taktovky se ujal umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič.

„Vďaka tejto hre môžem na javisku povedať čosi, čo vnímam dosť intenzívne už dávnejšie. Berlínsky múr ako symbol rozdeleného sveta síce padol, ale začali nám rásť múry v hlavách. To má za následok rozdelenie (atomizovanie) spoločnosti. Tie múry nás oddeľujú a odďaľujú. Musíme sa učiť spolu rozprávať. Človek, ktorý toho schopný nie je, ostane sám… hoci aj uprostred najbližšej rodiny. Myslím, že to isté platí aj o krajinách,“ uvedl režisér inscenace.

A není to jen příběh Audrey a její rodiny, ale i příběh jedné impozantní zahrady, která pod rukama hlavní hrdinky kvete a ožívá a která zaplňuje prostor barvami a vůní. Zahrada s příznačným názvem Albion jakoby žila vlastním životem. Scénografovi Pavlu Borákovi se podařilo tento život, tento druh krásy, ve všech jeho podobách a kvalitách přenést na zlínské jeviště. Atmosféru inscenace výborně dotváří kostýmy Markéty Sládečkové.

V hlavní roli Audrey se představí Eva Daňková, diváci se mohou těšit také na Martu Bačíkovou, Gustava Řezníčka, Markétu Holcmanovou a další. Poprvé se na zlínském jevišti představí hostující herečka, čerstvá absolventka pražské DAMU, Anna Randárová, a to po boku svého otce Luďka Randára.

Premiéra Albionu je na programu v sobotu 22. října ve Velkém sále Městského divadla Zlín.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x