Na Matyáše Matějíka si internetové nástrahy nepřijdou

Foto: Jiří Balát
ZLÍN - Zlínský kraj se může pyšnit úspěchem středoškolského studenta Matyáše Matějíka, který se umístil na 3. místě v celorepublikové soutěži Kvíz PLUS. Otázky byly zaměřené na bezpečné chování na internetu.

Mobily, počítače a internet se staly v posledních letech naprostou součástí životů většiny z nás. Díky nim můžeme bez problémů komunikovat s lidmi po celém světě, vzdělávat se nebo nakupovat on-line. Objevily se však nástrahy v podobě kyberšikany nebo hoaxů. A právě proto vznikl projekt: Kraje pro bezpečný internet.

Zlínský kraj se v současné době snaží zaměřovat právě na kyberbezpečnost a edukaci zacílenou na znalost internetového prostředí, což je velice důležité zvláště v době, kdy děti absolvují distanční výuku a tráví tak na internetu mnoho času. Proto jsem velmi ráda, že byl dokončen webinář ze série KyberDĚTI v sítích a tato edukace bude nadále pokračovat v rámci Krajského akčního plánu,“ uvedla radní Zlínského kraje pro oblast kultury a školství Zuzana Fišerová.

Součástí projektu Kraje pro bezpečný internet je kromě lekcí, videospotů a konferencí také soutěžní kvíz. V krajském kole letošního ročníku se stal absolutním vítězem Matyáš Matějík ze Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické v Uherském Hradišti. Tímto prvenstvím si vybojoval účast v republikovém finále, kde se umístil na krásném třetím místě. S námi se dokonce podělil o to, jakým otázkám musel čelit a jak se na ně připravoval.

„Jelikož se jedná o soutěž
zaměřenou na kybernetickou bezpečnost, tak se otázky týkaly třeba toho, jak předcházet různým útokům podvodníků, nebo jak fungují sociální sítě. Žijeme v době digitálních technologií, takže v mém věku se každý informace dozví z internetu, takže co jsem chtěl, to jsem si sám našel,“ říká s úsměvem Matyáš Matějík, který vidí svou budoucnost v oboru třídících systémů a elektrotechniky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x