Na několika zlínských fakultách se pustili do výroby ochranných štítů

Foto: UTB
ZLÍN - Kromě dezinfekce nebo šití roušek vyrábí Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) také ochranné štíty. A to hned na několika fakultách, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Do výroby ochranných štítů se zapojila fakulta informatiky (FAI), fakulta technologická (FT), fakulta multimediálních komunikací (FMK) i Centrum polymerních systémů (CPS).

V první fázi bylo technologií 3D tisku vyrobeno několik stovek kusů, které byly odzkoušeny zlínskými záchranáři, na některých školách a ve stomatologických ambulancích.

Regionální výzkumné centrum FAI, CEBIA-Tech, se rovněž zapojilo do celorepublikové akce na výrobu ochranných pomůcek Tiskne celé Česko.

„Reagovali jsme tak na přetrvávající zájem o zdravotnické potřeby, které jsou i v současné době stále nedostatkovou komoditou v mnoha zdravotnických, pečovatelských a ostatních zařízeních,“ vysvětluje Milan Adámek, děkan Fakulty aplikované informatiky UTB.

Štíty se tisknou na 3D tiskárně. Jeden štít se vytiskne za necelých 50 minut.

„Největším problémem bylo sehnání zdánlivě nejjednoduššího dílu, tzv. pruženky sloužící k upevnění ochranného dílu na hlavě. Desítky nakoupených metrů rychle mizely pod rukama. I v tomto případě se však projevila neuvěřitelní solidarita. Poděkování patří také pracovníkům fakulty aplikované informatiky, kteří poskytli toto nedostatkové zboží ze svých domácích zásob,“ popsal Adámek. K dnešnímu dni tak fakulta předala téměř 300 kusů ochranných štítů zejména policii a záchranářům.

Ochranné štíty se vyrábí také na fakultě technologické. Prostředky na výrobu těchto štítů jdou ze vstupenek na studentský Májáles, který se letos kvůli koronavirové pandemii konat nebude. I tak ale mohou lidé právě zakoupením vstupenky přispět na dobrou věc.

„Jsem moc rád, že se univerzitní komunita do projektu zapojila a podařilo se vybrat slušnou částku. K dnešnímu dni je to necelých třicet tisíc korun. Z naší strany produkce jede i přes víkendy i svátky, a pokud všechno půjde dobře, mohli bychom v příštím týdnu začít vstřikovat. Na finalizaci štítů do hotového produktu se domluvíme se studenty UTB, kteří výzvu iniciovali. Už se moc těšíme na výsledek. Zatím všechno klape,“ řekl Michal Staněk z Ústavu výrobního inženýrství FT UTB.

Štíty budou být uživatelsky příjemné, snadno smontovatelné a současně levné. V těchto dnech se začalo s výrobou vstřikovacích forem a dalších nástrojů nutných k sériové výrobě. Ta začne v nejbližších dnech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x