Na obzoru velké věci atletické, v sobotu do Holešova, před prázdninami do Zlína

Lukáš Vojtek. Foto: Martin Zemánek
ZLÍN - Už tuto sobotu chutný předkrm v Holešově... a až si školáci schovají čerstvé vysvědčení, tedy za dva měsíce 29. a 30. června, opravdu pestrá a vydatná krmě plná lahůdek. Výhledy blízké i poněkud vzdálenější jsou v našem kraji velmi příjemné. Ale pěkně popořadě.

„Už tuto sobotu máme na našem atletickém stadionu, který prošel nedávno zdařilou revitalizací, připraveno Mistrovství České republiky v běhu na 10 kilometrů na dráze. A to jak v kategorii seniorů tak i juniorů, pro muže i ženy, stejně tak se těšíme na účastníky rodinného běhu,“ láká na poslední dubnovou sobotu do Holešova předseda tamního Atletického klubu Jakub Hřib.

Zlínský kraj je v pořádání špičkových atletických akcí hodně aktivní. Během tří let uspořádá už podruhé Mistrovství republiky mužů a žen. Na zlínský Stadion mládeže dorazí naši nejlepší.

Ředitel šampionátu, předseda zlínského klubu Lukáš Vojtek, láká v bohatém atletickém roce na setkání s absolutní českou špičkou.

„Předpokládáme, že se u nás ve Zlíně budou dít zajímavé věci. Atleti už tou dobou budou mít za sebou evropský šampionát v Římě (7. – 12. června) a určitě půjde o jednu z posledních příležitostí kvalifikovat se na Olympijské hry do Paříže. To mistrovství dodá punc a můžeme se opravdu těšit na výborné výkony,“ říká tahoun atletického dění ve Zlíně i v celém kraji.

Zlín by měl být mimo jiné svědkem pokusu o překonání českého rekordu na 100metrové mužské sprinterské trati.

„To je mimořádnost naší atletiky, dosud jej drží shodnými časy 10.16 hned tři borci. Tedy Veleba, Stromšík a Záleský, všichni by si to u nás měli rozdat s jasným cílem,“ naznačuje už dva měsíce před startem velkou událost Vojtek.

Do Zlína zamíří komě aktivní atletické špičky i spousta legend naší atletiky. Mimo jiné Jan Železný, Helena Fibingerová anebo dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková, už v nové roli místopředsedkyně Českého atletického svazu.

Vítanou pomocnou ruku podává pořadatelům Zlínský kraj. Záštitu převzal radní Jiří Jaroš, v jehož gesci je mimo jiné sport.

„Když mám říci, nač se nejvíce těším, pak říkám, že na trojskok, to je úžasná disciplína, mimořádně technicky náročná a zajímavá,“ přemítá Jaroš.

„Pro mne budou určitě zážitkem sprinty, stejně tak čtvrtka, tedy závody na 400 metrů,“ přidává se Vojtek.

„Nu a pro mne zase skok o tyči, budu tam působit i jako rozhodčí,“ naznačuje svoji oblíbenou disciplínu holešovský šéf atletiky Jakub Hřib s tím, že jak sobotní závody v Holešově, tak i hlavní svátek v polovině roku budou úžasnou příležitostí potkat se s atletikou zblízka i pro ty diváky, kteří královnu sportu tolik neznají na vlastní oči.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x